Trump pod palbou doma i v cizině, začala platit americká cla na ocel a hliník z EU

V pátek začala platit americká cla na dovoz oceli a hliníku z Evropské unie. Prezident Donald Trump také neprodloužil výjimku pro Mexiko a Kanadu. Kritizují ho za to i jeho spolustraníci. Bojí se, že jeho kroky ohrozí americkou ekonomiku.

Washington, Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Foto: Joshua Roberts | Zdroj: Reuters

Mexická vláda okamžitě uvalila cla nejen na americkou ocel, ale i na zemědělské výrobky včetně borůvek nebo vepřového bůčku. Odvetná cla oznámil i kanadský premiér Justin Trudeau a připomněl, že jeho země je největším odběratelem americké oceli.

Na domácí scéně čelí vláda silné kritice, a to i od republikánských kongresmanů - šéf příslušné sněmovní komise Kevin Brady řekl, že si Američané vybrali špatný cíl, protože problémem je Čína. Ze škod, které clo a jeho dopady způsobí americkým podnikatelům, se podle Bradyho bude muset Trumpova administrativa Kongresu zodpovídat.

Spojené státy uvalí clo na hliník a ocel z EU od pátku. ‚Špatný den pro světový obchod,‘ reagoval Juncker

Číst článek

Obrana Evropské unie

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker označil cla za jasný a čistý protekcionismus. Německý ministr zahraničí Heiko Maas prohlásil, že americkému rozhodnutí nerozumí a odmítá ho. Jedinou odpovědí na program prezidenta Donalda Trumpa America First, tedy Amerika na prvním místě, podle něj může být spojená Evropa.

„Společnou, rozhodnou a inteligentní odpověď“ slíbila i německá kancléřka Angela Merkelová. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona může americké rozhodnutí nejdřív potěšit něčí voliče, ale obchodní války podle něj nakonec vždy vedou k růstu cen i nezaměstnanosti. Macron uvedl, že současné dění mu připomíná 30. léta minulého století.

Britský ministr obchodu Liam Fox označil cla za absurdní a řekl, že by byla škoda, kdyby nejbližší spojenci vedli obchodní spor v duchu pořekadla oko za oko, zub za zub.

Unijní cla

Unie se proto v pátek chystá americká cla napadnout u Světové obchodní organizace. Podle ní jsou totiž v rozporu s pravidly WTO, protože jsou zaměřená čistě na ochranu domácího průmyslu před konkurencí. Evropské státy taky podporují plán Evropské komise uvalit odvetná cla na americký dovoz v hodnotě 72 miliard korun.

Trumpova mírová ocel

Číst článek

Cla by se podle už dřív zveřejněných plánů mohla dotknout široké škály zboží od litin železa přes motocykly, džíny, pomerančový džus, brusinky, fazole, bourbon až po šňupací tabák. Seznam výrobků předložila Komise Světové obchodní organizaci 18. května. Cla tak může v souladu s pravidly uvalit o 30 dní později.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová zdůrazňuje, že evropská reakce bude odpovídající a nebude situaci eskalovat. Podle ní Unie udělala vše, aby této situaci zabránila a takhle by neměl vypadat obchod mezi dlouholetými partnery.

Ačkoliv skončily výjimky z cel pouze pro Kanadu, Mexiko a Evropskou unii, rozhodnutí komentovali i představitelé jiných států. Turecký vicepremiér Mehmet Simsek označil protekcionismus ze strany Spojených států za největší hrozbu pro zotavení globální ekonomiky. Na twitteru napsal, že takové chování nebude mít žádné vítěze. Za jedinou alternativu stávajících pravidel považuje Simsek chaos.

Už dřív vyvolaly spor u Světové obchodní organizace Čína a Indie. I samotný ředitel WTO Roberto Azevedo vyjádřil znepokojení nad rostoucím napětím v mezinárodním obchodu. Podle něj je ale systém nastavený tak, aby takové problémy dokázal vyřešit a zabránit jejich eskalaci.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme