Začala výstavba dálnice na jih Čech

Výstavba dálnice D3 začala. Jezdit bychom po ní měli nejpozději v roce 2010 a její vybudování spolkne až 50 miliard korun. Stavba začala čtyřkilometrovým úsekem dálnice z Chotovin do Stoklasné Lhoty na Táborsku. Stavbu zahájil náměstek ministra dopravy Karel Holl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průtah městem

průtah městem | Foto: Jan Rosenauer

Podle Pavla Eyberta ze Sdružení pro výstavbu Dálnice D3 bude měřit asi 145 kilometrů a má spojit Prahu s jihem Čech: "Z okruhu vnějšího dálničního pražského okruhu by tato dánice měla vést až za České Budějovice, to znamená na jižní okraj Českých Budějovic. Za Českými Budějovicemi by měla pokračovat směrem na hranice s Rakouskem." Dále na ni naváže čtyřproudá rychlostní komunikace A3, která povede na rakouské hranice.

Začátek výstavby přivítal jihočeský hejtman Jan Zahradník: "Jihočeskej kraj je vlastně jedinej kraj, který nemá jediný kilometr dálnice, rychlostní komunikace a tohle je začátek stavby D3 do jižních Čech. Myslím, že jsme k tomu také trochu přispěli, jako první jsme schválili územní plán Táborska a tohle je takvý důsledek toho. Jsme moc rádi a děkujeme všem, kteří se o to zasloužili."

Výstavba úseku D3 měla původně začít již loni v říjnu, oddálily ji však spory o pozemky pod budoucí dálnicí. Podle jihočeského hejtmana nyní na území Jihočeského kraje nic nebrání zahájení stavby. Na schválení nicméně ještě čekají plány územních celků Českobudějovicko a Českokrumlovsko.

Detailní trasa dálnice ale zatím není známa. Ve Středočeském kraji je problematickým místem hlavně úsek přes chráněné území Posázaví, kde proti stavbě dálnice protestují tamní obyvatelé a ekologické organizace.

Markéta Kaclová, Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme