Začala výstavba plynovodu TANAP. Do Evropy povede plyn z Kaspického moře

Zemní plyn z kaspického pole Šach Deniz II by měl do Evropy proudit během několika let novým plynovodem TANAP. Povede z Ázerbájdžánu přes Turecko až na hranice Evropské unie. Plánovaným plynovodem TAP dodávky povedou dál přes Řecko a Albánii do Itálie. Náklady na rozvoj pole Šach Deniz II a výstavbu obou plynovodů se odhadují na 35 miliard dolarů, tedy přibližně 900 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod (ilustrační foto)

Plynovod (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Prezidenti Turecka, Ázerbájdžánu a Gruzie dnes u města Kars na severovýchodě Turecka slavnostně zahájili výstavbu plynovodu.

Plyn z kaspického pole Šach Deniz II by měl do Evropy začít proudit během čtyř let. Státy tak získají další zdroj, který jim pomůže snížit závislost na ruském plynu.

„Určitě pomůže Evropě jako celku. Primárně má být určený pro země v jižní části Evropské unie, tedy pro Řecko, Itálii a další státy v tomto regionu,“ upřesňuje statistik a informatik Výzkumného centra Evropské komise Pavel Praks.

Další zdroj také podle něj může pozitivně ovlivnit spolehlivost dodávek do Evropské unie. Cena zemního plynu by se navíc mohla v některých státech změnit podobně jako v Litvě.

„Litva si postavila svůj vlastní alternativní terminál pro zkapalněný plyn a cena zemního plynu z hlavního zdroje poklesla o více než 20 procent,“ dodává Praks.

V roce 2019 by měl začít plyn proudit v objemu 16 miliard krychlových metrů. Do čtyř let by měl TANAP zvýšit přepravní kapacitu na 23 miliard krychlových metrů a v roce 2026 má jeho kapacita dosáhnout 31 miliard krychlových metrů.

Plynovod TANAP | Foto: Český rozhlas

ČTK, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme