Začaly výlovy rybníků. Kaprů na Vánoce bude dostatek, budou ale dražší

Podzimní výlovy rybníků se blíží a s nimi nastává i otázka, jaká bude cena kaprů. Na sádkách se minulý rok prodávalo kilo masa zhruba za 77 korun, letos by však kapr mohl podražit. Rybaře vyšel dráž chov a náklady spojené s výkyvy teplot o letních prázdninách, vysvětluje středeční deník Právo.

Tento článek je více než rok starý.

Třeboň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaprů bude na vánočních stolech letos dostatek, je možně, že ale mírně podraží. (Ilustrační snímek)

Kaprů bude na vánočních stolech letos dostatek, je možně, že ale mírně podraží. (Ilustrační snímek) | Foto: Zdenet | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„K mírnému zdražení pravděpodobně dojde, a to kvůli vyšším nákladům, které jsme měli s chovem spojené. O kolik přesně, to budeme vědět až během listopadu, kdy budeme mít po výlovech,“ cituje deník Josefa Malecha z Rybářství Třeboň.

Výhodné tak bude kapra koupit přímo při výlovu rybníka na hrázi, vyjde tam levněji, protože si rybáři neúčtují marži obchodníků. „Například při výlovu Rožmberku zachováváme stejnou cenu jako loni. Kilo vyjde na sedmdesát pět korun,“ řekl Právu rybář.

Výlov největšího rybníku ve střední Evropě Rožmberku. | Foto: Přemysl Otakar (Wikimedia) | Zdroj: CC BY-SA 4.0

Z největšího rybníka ve střední Evropě – Rožmberku u Třeboně – musí odtéct šest milionů krychlových metrů vody. Rybáři rybník vypouštějí už čtrnáct dní. Vylovit by z něj pak měli 140 tun kaprů a dalších 20 tun jiných ryb. V sítích třeboňských rybářů by mělo skončit letos okolo 2400 tun ryb.

„Musí se (Rožmberk – pozn. redakce) vypustit tak, aby ryba v klidu sešla do loviště, a těsně před vlastním výlovem rybáři rybník takzvaně strojí, to znamená, že naveze rybářské nářadí a připraví ho na kádišti,“ řekl deníku Malecha.

Výlov největšího rybníka je svátkem pro všechny rybáře a velkou podívanou pro ostatní. V roce 1925 se na výlov přijel podívat i tehdejší prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Některá města dnes dokonce vypravují zájezdové autobusy.

rez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme