Záchrana Dolu Paskov se komplikuje. Stát bude zřejmě hledat nové možnosti

Horníci z Dolu Paskov u Frýdku-Místku mají znova strach o práci. Kvůli tomu, že tržní cena uhlí je pořád velmi nízko, hrozí zánik dohody mezi společností OKD a státem. To by ale znamenalo konec jistoty zachování pracovních míst aspoň do konce roku 2017. Problém bude řešit vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horník na Dole Paskov

Horník na Dole Paskov | Foto: OKD

Dvě čtvrtletí za sebou už se cena uhlí ocitla pod 110 dolary za tunu. A během tohoto měsíce žádný obrat s velkou pravděpodobností nepřijde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osud dolu Paskov se zřejmě znova dostane do vládního programu, informuje reportér Martin Knitl

Tím by ale padla hlavní podmínka platnosti dohody o tom, že OKD podrží těžbu na Paskově do prosince 2017, a naopak stát pomůže při propouštění horníků 600 miliony korun.

„Nevíme, co bude dál. Chlapi mají rodiny, zůstalo jen torzo. Jak to tady skončí, to bude katastrofa, konec,“ říká jeden z nespokojených havířů.

Musí se okamžitě hledat jiné řešení, míní hornický odborový předák Jaromír Pytlík.

„Domnívám se dokonce, že by nemělo být jednání jenom Paskova, ale v celém OKD. Protože výhled cen pro příští rok je katastrofální a z mého pohledu by mohl znamenat totální kolaps OKD.“

Už koncem srpna ministerstvo průmyslu a obchodu potvrdilo, že se začátkem září osud Dolu Paskov znova dostane do vládního programu. Zatím se čeká, jak všechno dopadne.

Samotný Důl Paskov ještě nějakou dobu fungovat může díky masivním úsporám v poslední době, potvrdil ředitel dolu Zbygniew Janowski.

„Jak dlouho ještě budeme existovat? Do roku 2017 ano. Pokud chceme myslet na další rozvoj, tak už musíme investovat do rozvojových akcí.“

Důl Paskov | Foto: OKD

Důl Paskov | Foto: Michal Jindra

Martin Knitl, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme