Zachraňme zásoby ryb v mořích, vyzývá Evropská komise

Rybolov už dosáhl takových rozměrů, že příroda nestačí populace ryb v mořích obnovovat. Evropská komise proto dnes přišla s návrhem radikální reformy společné rybářské politiky. Ta má zajistit udržitelný rozvoj rybolovu a zajistit, že i za několik let bude ještě co lovit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rybolov u pobřeží

Rybolov u pobřeží | Foto: Alexandr Pícha

Komise například navrhuje kompenzace za částečný útlum rybolovu a omezení plýtvání s úlovky. 23 procent vylovených ryb jsou totiž podměrečné kusy nebo druhy, které daná loď nezpracovává. Házejí se potom zpět do moře, kde ale stejně uhynou.

Eurokomisařka pro námořní záležitosti a rybolov Maria Damanaki také vidí velký potenciál v akvakultuře, tedy umělém chovu ryb.

„Zaznamenáváme velký zájem nejen od přímořských zemí, ale i vnitrozemských států. Už se mi na stole sešlo mnoho projektů a návrhů spolufinancování z evropských fondů. V nové finanční perspektivě bude zvláštní oddíl na podporu akvakultury. Myslím tedy, že toto může být jedna z cest, jak vytvářet v rybářství pracovní místa,“ řekla Maria Damanaki.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák mluví o rybolovu v EU v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Nadměrným lovem trpí tři čtvrtiny rybí populace. Ve Středozemním moři je to asi 80 procent rybího společenství a v Atlantiku je to přes 60 procent.

Velké trailery pod vlajkami Španělska nebo Francie dokážou vylovit obrovská množství ryb najednou, ale samozřejmě i jim klesá úlovek, protože ryb je zkrátka v oceánech méně. Proto se pak tyto lodě vydávají blíže k africkým břehům, kde připravují o úlovek tamní rybáře, kteří pak protestují i v Bruselu.

Evropská komise proto navrhuje motivovat rybářské společnosti, aby samy snížily výlov. Například by se jim z evropských fondů platilo za čištění moře od plastových obalů nebo za zaměření se na ekoturistiku.

Také by se měla zavést převoditelnost rybářských koncesí jenom uvnitř jednoho státu. Rybáři by mohli prodat své koncese, tedy povolení k výlovu určitého množství ryb jiným rybářům ve své domovině. Rybolovné společnosti by se za určitou kompenzaci mohly úplně stáhnout z trhu a bylo bych jich tak méně.

Zatím se jedná pouze o návrh společné rybářské politiky EU. Ještě se jím musejí zabývat europoslanci a také Rada členských států.

Pavel Novák, Petr Král, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme