Záchranný fond eurozóny se navýšení zatím nedočká

Záchranná síť eurozóny se zatím posilovat nebude. Ministři financí zemí platících eurem se na schůzce v Bruselu nedohodli na rozšíření dnešního záchranného fondu. Je v něm 440 miliard eur na půjčky zemím ve finanční tísni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

Posílení fondu ale doporučila Evropská komise v obavě, že by na případnou záchranu takových ekonomik jako jsou Španělsko nebo Itálie nemusela dnešní suma stačit.

K navýšení prostředků ve fondu nedojde bez souhlasu Německa. To by totiž muselo přidat největší část peněz. Za případné posílení fondu žádá větší disciplínu a koordinaci ekonomik členů eurozóny.

Navrhlo spolu s Francií takzvaný Pakt konkurenceschopnosti, ve kterém by se země dohodly například na pravidlech pro určování základu zdanění firem, nebo na sladění věku odchodu do důchodu.

Ohledně těchto návrhů ale mezi státy panují značné rozpory. Mají je prodiskutovat 11. března, kdy se sejde mimořádný summit eurozóny.

Pavel Novák, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme