Záchranný fond společnosti RPG byty pomáhá nájemníkům v nouzi

Necelý rok po skončení deregulace nájmů v některých částech ČR se nenaplnily katastrofické scénáře o chaosu a soudech. Nájemníci ve více než polovině bytů mají uzavřené nové nájemní smlouvy, žalob o výši nájemného je podstatně méně, než se čekalo. A velcí vlastníci bytů začínají myslet i na nájemníky, kteří se bez vlastní viny dostali do finančních obtíží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení (ilustr. foto)

Bydlení (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

U příležitosti ročního výročí uzavření memoranda o spolupráci při řešení otázek nájemního bydlení se dnes sešli zástupci Sdružení nájemníků a největšího vlastníka bytů v České republice, společností RPG Byty. Na společné tiskové konferenci zdůraznili, že právě díky memorandu a hodinám vyjednávání se během roku podařilo uzavřít už 99 procent nájemních smluv u téměř 40 tisíc bytů a žalob bude podstatně méně, než se čekalo.

Po řadě tahanic a nesvárů byli zástupci nájemníků a vlastníků bytů na Ostravsku schopní dohodnout se i na něčem víc, než na nájmech. Jde o takzvaný záchranný fond, který znají nájemníci společnosti RPG byty v Moravskoslezském kraji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o fungování záchranného fondu společnosti RPG byty v Moravskoslezském kraji přiblížila reportérka Věra Masopustová.

„Záchranný fond může pomoci lidem v případě, když se dostanou do nezaviněné životní problematické nouze. Například, když zemře manžel a manželka s dětmi zůstane dál v bytě, je možnost poskytnout slevu nájemného na nějakou výši, která bude únosná. V podstatě to směřuje k tomu, aby se rodina nedostala do dalších problémů. Třeba nějakými půjčkami a podobně,“ vysvětlil místopředseda Sdružení nájemníků Jan Vozárik.

Fond funguje v Moravskoslezském kraji a mohou ho využívat jen nájemníci bytů, které vlastní společnost RPG byty. Ti se to dozvědí z nejrůznějších věstníků nebo letáků nebo na zákaznické lince společnosti.

V praxi to funguje tak, že pokud takový případ je, může přijít návrh od nás nebo ze strany Sdružení nájemníků. Sejde se komise, která situaci vyhodnotí a dohodne se na konkrétní pomoci konkrétní rodině,“ vysvětlil za RPG byty Petr Soukup.

Podle něj nejde ale jen o finanční pomoc. „Například nájemníkovi poskytneme dočasnou slevu z nájmu, čímž mu pomůžeme vyřešit tíživou finanční situaci,“ přiblížil.

Zástupci nájemníků a vlastníků bytů dnes také představili novou brožuru. V knížce s názvem Paragrafy o bydlení jsou aktuální změny v nájemním bydlení, které platí od 1. listopadu tohoto roku. K dostání je ve velkých knihkupectvích, knihovnách nebo na objednávku v nakladatelství Sondy.

Věra Pfeifferová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme