Začíná mezinárodní boj o ropné kontrakty v Libyi

Přechodná národní rada má v neděli oznámit úplné osvobození Libye po svržení režimu diktátora Muammara Kaddáfího. Začíná také mezinárodní boj o vliv v zemi a především o kontrakty na nerostné bohatství Libye.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropný terminál Rás Lanúf

Ropný terminál Rás Lanúf | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Jak ve Stalo se dnes připomněl analytik Českého rozhlasu Milan Slezák, Západ do podpory libyjské opozice investoval nejen mnoho diplomatické a vojenské námahy, také i nemalé peníze.

„A samozřejmě si Západ od toho také něco slibuje. Zaprvé režim, který bude vypočitatelnější než Kaddáfí, a který bude také vstřícnější, pokud jde o ropu. Ale jde jen o krátký horizont. Stále ještě totiž nevíme, kdo bude vládnout Libyi za 5 či 10 let. A může se stát, že na plukovníka Kaddáfího budeme ještě rádi vzpomínat,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do kuloárů hry o ropné kontrakty v Libyi jsme ve Stalo se dnes nahlédli s analytikem Českého rozhlasu Milanem Slezákem.

Pokud jde o politickou stránku věci, západní země se podle komentátora dohodnou. Co se týče kontraktů na ropu, tam se podle něj dá očekávat boj. Připomněl, že tradičním partnerem Kaddáfího byli Italové.

„Jenže ti stáli alespoň na začátku libyjské kampaně trochu stranou, více libyjské opozici pomáhaly Francie a Británie. A tyto země jistě budou za to chtít daleko větší díl na lukrativním trhu s ropou, než dosud,“ vysvětlil.

Čína a Rusko propásly příležitost

Přijít o lukrativní trh ale nechtějí ani Čína a Rusko. Podle analytika ale obě země propásly svou příležitost. Připomněl, že nový režim bude při rozdělování kontraktů přihlížet k míře podpory, kterou země poskytly rebelům během revoluce.

„Podle mého soudu se Moskva i Peking vyšachovaly samy, protože se snažily v libyjském konfliktu zachovávat dlouho neutralitu. A je jasné, že větší výhody má ten, který pomáhá vítězné straně. A to je jednoznačně Západ,“ uvedl analytik.

Rusko to ale podle něj nemusí zajímat tak, jako Čínu, která je hladová po ropě a která by chtěla profitovat z libyjské ropy. „Ale myslím, že Čína je na tom u libyjských povstalců hůře než Rusko, myslím, že je u nich zcela odepsaná,“ dodal Slezák.

David Šťáhlavský, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme