Začíná největší veletrh mobilních technologií. V Barceloně soutěží největší hráči

Dnes v Barceloně začíná největší veletrh mobilních technologií Mobil World Kongress. Pro výrobce mobilů, operátory a dodavatele technologií je to příležitost uzavřít lukrativní obchody. Na akci, která je jednou z největších svého druhu na světě, proto nebudou chybět obří společnosti, jako jsou například Apple, Intel nebo Google.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apple a Samsung spolu vedou řadu patentových sporů v deseti zemích světa

Apple a Samsung spolu vedou řadu patentových sporů v deseti zemích světa | Zdroj: Reuters

Doslova pod drobnohledem budou zřejmě americký Apple a jihokorejský Samsung. Oba rivalové chtějí výrazně zvýšit světové prodeje chytrých telefonů, v tom firmy hrají dominantní roli. Pro firmy je klíčový také americký trh.

Samsung proto vyráží do boje se svým smartphonem Galaxy S, který podle aktuálních informací představí ve Spojených státech už v polovině března.

Přehrát

00:00 / 00:00

O začínajícím veletrhu mobilních technologií Mobil World Kongress mluvil Jan Beneš

Podle agentury Reuters tak bude chtít Samsung opět převzít nadvládu na tomto trhu, kterou mu koncem loňského roku se svým iPhonem sebral právě Apple.

Také Apple chce své prodeje zvýšit. Důležité bude, jak zákazníci zareagují na nový iPhone, který chce společnost představit v polovině letošního roku. Od něj si Apple slibuje, že mu v Americe pomůže udržet pevnou pozici.

Perspektivní Indie

Pro Apple ale mohou být klíčové zahraniční trhy - konkrétně Indie. Společnost tam dlouho testovala odbyt a teď se indický trh Applu zřejmě vyplatí. Firma v zemi podle aktuálních údajů agentury Reuters ztrojnásobila počet svých registrovaných prodejců.

Mobile World Congress 2013 je největší veletrh mobilních technologií a jednou z letošních hlavních akcí pro výrobce mobilních telefonů, mobilní operátory a dodavatele mobilních sítí. Veletrhu se zúčastní 1500 vystavovatelů z celého světa.

A tím si vytváří prostor pro poptávku po smartphonech. Podle firmy IDS se má totiž během tří let zvýšit z 19 na 108 milionů prodaných kusů. Což je velká příležitost pro všechny výrobce.

Jedničkou na světovém trhu v celkovém prodeji mobilů je stále jihokorejský Samsung. Podle firmy Gartner ovládal v loňském roce 22 procent světového trhu. Celkový prodej firmy přesáhl 384 milionů kusů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novinkách prezentovaných na Mobile World Congress 2013 mluvil přímo z Barcelony redaktor serveru mobil.cz Luděk Vokáč

Druhé místo patří Nokii. Její podíl je 19procentní. Třetí příčku ovládá Apple. Ten je na trhu chytrých telefonů dominantní jenom se Samsungem.

„Novinek je celá záplava,“ uvedl přímo z Barcelony redaktor serveru mobil.cz Luděk Vokáč. Rozdělil je do tří kategorií: nové smartphony, nové tablety a novinky v kategorii obyčejných mobilů. Ve všech se výrobci snaží přiblížit uživatelům a také stlačit ceny.

Milan Kopp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme