Začíná nová Zelená úsporám, žádat lze o příspěvek na zateplení, účinnější kotel či solární panely

Úředníci ministerstva pro životní prostředí dnes začínají přijímat první žádosti o další dotace v rámci projektu Zelená úsporám. Ten má přispět ke snížení emisí skleníkových plynů. Lidé mohou žádat o příspěvek třeba na zateplení rodinných domů, ale i další projekty, které sníží spotřebu energie na vytápění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplení domu

Zateplení domu | Foto: novezahradnimesto.net

Program je určený majitelům rodinných domů. Při podávání žádosti úředníci nezkoumají, zda člověk v domě opravdu bydlí, žadatelem však musí být fyzická osoba, nikoliv firma.

Lidé podávají žádost prostřednictvím formuláře na internetové stránce nzu2013.cz. NZU je zkratka počátečních písmen Nová Zelená úsporám. Do týdne je potom nutné poslat poštou znalecký posudek. Ten musí žadatel zaplatit.

„Znalecký posudek se pohybuje mezi, řekněme, dvaceti až třiceti tisíci podle toho, jaké jsou podklady k domu, a záleží také na složitosti domu,“ říká projektant Tomáš Pohanka, který má na starosti administraci projektu Zelená úsporám.

Zateplení stojí podle velikosti domu přibližně od 300 do 600 tisíc korun. Žadatelé dostanou většinou příspěvek ve výši 30 procent z celkových nákladů.

Ačkoli se v souvislosti s dotací mluví nejčastěji o zateplování, ve skutečnosti je možné ji použít na vše, co sníží emise způsobené vytápěním. „Dále je možné žádat o dotaci na výměnu zdroje tepla a potom také na solární kolektory,“ dodává projektant Tomáš Pohanka.

Žádosti o podporu je možné začít podávat dnes, a to až do doby, než se vyčerpají všechny peníze určené na tento program, což je skoro jeden a půl miliardy korun. V předchozím kole to bylo 20 miliard.

Pokud by čerpání šlo pomalu, skončí podávání žádostí nejpozději 29. listopadu.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme