Začíná obchodování s akciemi společnosti Fortuna

Pražská burza po více než dvou letech zažívá vstup nové firmy. Obchodovat se začne s akciemi sázkové společnosti Fortuna. Firma uvede na burzu až 35 procent svých akcií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza - Burzovní palác

Pražská burza - Burzovní palác | Foto: www.pse.cz

Fortunu vlastní česko-slovenská investiční skupina Penta a je dvojkou v kurzovém sázení. Patří jí zhruba třetina trhu. V Česku loni utržila za sázky téměř 4 a půl miliardy korun. což představovalo meziroční růst o 15 procent. Fortuna působí také v Polsku, Maďarsku a na Slovensku.

Nedávno oznámila, že v Česku chce od jara příštího roku konkurovat v oblasti loterijních sázek zatím monopolní společnosti Sazka. Cílem Fortuny je, získat v tomto segmentu trhu alespoň dvacet procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitel Pražské burzy cenných papírů Petr Koblic ve Světě o osmé

Právě pochybnosti o budoucí úspěšnost Fortuny, navíc na sázkovém trhu, kde se mohou velmi rychle změnit podmínky například po zpřísnění pravidel po zásahu státu, mohou podle některých analytiků srážet zájem o akcie společnosti.

Celkový objem nabízených akcií společnosti Fortuna může dosáhnout výše 18,2 milionu kusů.

Generální ředitel Pražské burzy cenných papírů Petr Koblic ve Světě o osmé připomněl, že akcie Fortuny dnes na burze začínají v takzvaném podmíněném obchodování. „To znamená, že akcie jsou obchodovány ode dneška, i když fakticky budou vydány příští týden.“ Jde o standardní režim předních burz, kdy uskutečnění a vypořádání obchodů je podmíněno vydáním akcií.

Jak poznamenal, příchod nového titulu znamená příležitost pro investory k další diverzifikaci portfolia.

Koblic se také domnívá, že případné uvedení Fortuny na varšavskou burzu by bylo logickým potvrzením propojenosti jejího byznysu ve střední Evropě.

Milan Kopp, Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme