Začíná platit obchodní smlouva EU s Kanadou. Odstraňuje cla na téměř všechno zboží

Od čtvrtka provizorně platí obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Kanadou. Smlouva známá pod zkratkou CETA ruší cla na téměř všechno zboží, které díky tomu může zlevnit. Plně platit začne po schválení všemi členskými státy.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel/Ottawa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské unie a Kanady. Ilustrační foto.

Vlajka Evropské unie a Kanady. Ilustrační foto. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis vyzval firmy, aby tuto dohodu začaly plně využívat. Kromě odstranění cel umožní evropským společnostem hlásit se i do výběrových řízení v Kanadě, a to na všech úrovních správy.

Od toho si Česko slibuje větší uplatnění pro české podnikatele na kanadském trhu. Podle odhadů unie zvýší tato smlouva vzájemný obchod s Kanadou v přepočtu o více než 300 miliard korun ročně.

Poslanci schválili obchodní dohodu CETA. Má pomoci i českému vývozu

Číst článek

Protesty odpůrců 

Dohodu CETA provázejí od počátku protesty odpůrců globalizace, podle nichž povede ke snížení vysokých standardů u kvality potravin, a budou z ní těžit hlavně nadnárodní firmy. Brusel i Ottawa to ale odmítají.

Loňský podpis smlouvy zkomplikoval odpor regionálního parlamentu belgického Valonska, který ho na čas zablokoval. Jeho nesouhlas se ale nakonec podařilo zlomit.

Evropská unie plánuje uzavřít podobné smlouvy s Japonskem nebo s Mexikem. Do konce roku chce o nich začít vyjednávat s Austrálií a Novým Zélandem.

Čeští poslanci schválili dohodu CETA minulý týden a Senát ji ratifikoval v dubnu. Evropský parlament ji posvětil v polovině února.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme