Začíná proces s manažery zkrachovalé banky Bear Sterns

Hon na čarodějnice začíná. Alespoň tak většina vnímá soudní proces se dvěma bývalými manažery zkrachovalé investiční banky Bear Sterns. Zatímco pro některé jsou ale Ralph Cioffi a Matthew Tanin obětí snahy najít viníka stále probíhající krize, pro jiné jsou ztělesněním všeho špatného na Wall Streetu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americké peníze

americké peníze | Foto: Alexandr Pícha

Zmíněnou dvojici obžaloba viní z toho, že investorům zatajila rizika spojená s takzvanými toxickými aktivy. Důkazem je emailová korespondence, ve které manažeři vyjadřují obavy o osud produktů za miliardy dolarů, které svým klientům prodávali. Otázkou podle právníků nyní je, zda přitom věřili, že trh zkolabuje, a nebo zda se toho pouze obávali.

Přehrát

00:00 / 00:00

O začínajícím soudním procesu mluvili na Rádiu Česko americký novinář žijící v Česku Erik Best a analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Podle amerického novináře žijícího v Česku Erika Besta jsou oba manažeři do značné míry obětními beránky: "Zároveň si ale myslím, že jsou viníci, i když ne ti hlavní. Je otázkou, do jaké míry by měli být jediní, kteří budou muset zaplatit za hříchy celého finančního trhu."

Cioffi a Tanin jsou první manažeři amerických finančních institucí zachráněných státem, kteří jsou souzeni. Podle některých hlasů jim v případě, že budou shledáni vinnými, hrozí až 20 let vězení.

Proces nebude mít vliv na akcie

I přesto, že jde o sledovaný proces si analytik společnosti Colosseum Petr Čermák myslí, že nijak neovlivní americký finanční trh: "Já si nemyslím, že by to nějak zásadně ovlivnilo cenu akcií na celém finančním trhu. Pokud by to ovlivnilo ceny některých akcií, tak by se spíš jednalo o jednotlivé firmy a vliv by byl pravděpodobně krátkodobý."

S tím souhlasí i Erik Best: "Proces hraje určitou roli, ale není tak důležitý. Bear Sterns byla sice jedna z pěti největších investičních bank, ale mezi lidmi nebyla moc známá. Oba souzení manažeři zastupují banku, která už neexistuje a nehraje žádnou roli."

Krize mění chování Američanů

To, co bude mít vliv na přístup Američanů k finančním institucím a produktům, je spíše probíhající krize. Podle Besta jsou už teď Američané opatrnější:

"Často nevědí kam mají investovat peníze. Lidé mají mnohem menší důvěru ve finanční investice. Mají menší pocit bezpečí v tom smyslu, že nikdo neví, co přijde. Zároveň jsou velice opatrní, co se týká zaměstnání. Když člověk neví, co bude se zaměstnáním, tak není ochoten tolik riskovat."

Tento jev potvrzuje i Petr Čermák: "Já si myslím, že ke změně chování amerických domácností dojde a ono k ní dochází už nyní. Krize mnoha lidem ukázala, jak velký problém může být, když je domácnost předlužená a nemá finanční rezervy. Že jde i o likvidační záležitost se potvrdilo v případech mnoha Američanů, kteří kvůli tomu přišli o střechu nad hlavou."

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme