Začíná první fáze stahování klasických žárovek z evropského trhu

Klasické žárovky brzy čeká budoucnost muzejních exponátů. Dnes vstupuje v platnost nařízení Evropské komise o postupném stahování vláknových žárovek z trhu. Nejdřív skončí prodej 100 watových žárovek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lampy v obchodě

lampy v obchodě | Foto: Jan Rosenauer

V příštích letech postupně zmizí i žárovky o nižších příkonech. Místo nich se budou prodávat například zdokonalené halogenové žárovky nebo kompaktní fluorescenční zářivky ve tvaru žárovek.

Žárovky vyráběné na principu vynálezu Thomase Alvy Edisona z konce 19. století nezmizí z evropského trhu okamžitě. Jejich stahování se rozložené do 3 let. Jako poslední se přestanou v roce 2012 dodávat do obchodů žárovky 40 nebo 25watové.

Ani teď se nepřestanou klasické 100watové žárovky prodávat ihned. Obchody mohou doprodat zásoby, které mají. Další už ale nemají objednávat. Směrnici o přechodu k úspornějším spotřebičům Unie přijala už před 4 lety.

Brusel věří v kladný ekologický efekt

Podle Bruselu úsporné žárovky výrazně omezí produkci skleníkových plynů. Komise tvrdí, že nový způsob svícení v Evropě do roku 2020 ušetří tolik elektřiny, kolik za jeden rok spotřebuje Belgie.

Ušetří prý i spotřebitel, protože úsporné žárovky jsou sice dražší, ale zhruba po jednom roce svícení se jednoznačně vyplatí. Další typy klasických žárovek budou staženy během několika let. Kritikové, k nimž patří třeba prezident Václav Klaus to označují za evropský byrokratický diktát.

Milan Kopp, Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme