Začíná sezóna poutí a jarmarků, Česká obchodní inspekce se činí

Sezóna stánkového prodeje pod širým nebem začíná a pracovníci České obchodní inspekce kontrolují, jestli prodejci dodržují všechny předpisy. Na tradiční sezónní výstavě v Lounech se kontrolorka Pavlína Lanková zaměřila „hlavně na ceny, doklad o zaplacení, na označení prodejního místa nebo stánku a pak na návody k používání nebo bezpečnostní předpisy“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské trhy v Mladé Boleslavi

Farmářské trhy v Mladé Boleslavi | Foto: Jana Huzilová

„Nejčastěji chybí u zboží ceny anebo není zboží označeno v souladu s platnými právními předpisy,“ říká Lanková.

U stánku s vrtulníky na dálkové ovládání inspektorku zajímá cena výrobků, návod na používání a bezpečnostní pokyny v českém jazyce.

Ve stanu, který nabízí všechno možné od květináčů přes plastové výrobky, mycí prostředky, houbičky na nádobí, kolíčky na prádlo i lžíce na obouvání, Lanková nakoupila „hračky, koupili jsme vůni na wc a koupili jsme závěsnou lampu“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jana Beneše o kontrole České obchodní inspekce na výstavišti v Lounech

„Tady musí být, pro kterou věkovou skupinu to má být. Jestli je to pro děti do 36 měsíců, nebo pro děti od tří let. Tady to je Rapex. Bylo to prohlášené jako nebezpečné výrobky. I když to máte česky, já vám to tady zakážu prodávat,“ říká prodejci inspektorka poté, co narazila na několik nedostatků.

„Chtěl bych, aby čeští zákazníci k tomu měli taky nějaký návod. Ale bohužel sklady, co nám tohle zboží dodávají, na to bohužel zapomínají nebo k tomu ty návody nechtějí dávat,“ hájí se Peruánec Viktor, spolumajitel obchodu, který prodával výrobky bez návodů v češtině.

Prohřešků inspektoři našli hned několik a některé zboží ihned zabavili. O případné pokutě rozhodne Česká obchodní inspekce později. Podobných stánků nebo stanů je jen na lounském výstavišti dalších sedm.

David Bernardy, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme