Začíná summit WTO, průlom v liberalizaci obchodu se nečeká

V Ženevě začíná summit Světové obchodní organizace, šance na dosažení mnohostranné dohody jsou ale podle odborníků mizivé. Potvrzuje to i dokument, který mezi delegáty podle listu Wall Street Journal koloval v předvečer summitu. V něm se píše, že uzavření všech kapitol současného kola liberalizace obchodu naráz je jen málo pravděpodobné. I když například podle Světové Banky by podpis dohody – známé podle místa vzniku jako Dohá – světové ekonomice přinesl 160 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženeva

Ženeva | Foto: Kateřina Křenová

Evropští delegáti se setkali už včera. Podle náměstka ministra průmyslu Martina Tlapy, který se jednání v Ženevě účastní, včerejší příprava směřovala k tomu, aby si představitelé jednotlivých členských zemí řekli priority za EU.

„Ta nálada byla spíše o spolupráci, protože víme, že se světová ekonomika dostává do obtížné situace a nebylo by dobré, pokud by obchodování bylo bez pravidel, pokud by krizi doprovázel protekcionizmus a tím se ještě ekonomická situace zhoršovala. Myslím, že Evropa bude chtít, aby ministerská konference skončila úspěchem,“ řekl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa, který se jednání WTO v Ženevě účastní.

Zároveň ale dodal, že šance na dosažení mnohostranné dohody jsou mizivé. Úspěchem by podle něj bylo to, kdyby se zástupci EU domluvili na čtyřech věcech.

„Na rozšíření WTO o nové členy, jako je Rusko a Černá Hora. Bude důležité, abychom se posunuli dál ve snižování bariér, jaká témata jsou politicky možná dohodnout. Pak to bude závazek, aby v době krize státy nezvyšovaly svá cla a nezhoršovaly ekonomickou situaci. Dalším z témat bude, abychom se zavázali zlepšit přístup k veřejným zakázkám,“ přiblížil.

Připomněl, že dosáhnout průlomu v jednání o liberalizaci obchodu bude velmi těžké, a existuje i riziko, že dojde k přesnému opaku. Například Čína včera uvalila tarif na dovoz amerických automobilů.

„Čína je kritizována nejen proto, že začala používat daleko více ochranných opatření, než dělala v minulosti, je kritizovaná i kvůli kurzové politice. Je to o tom, aby se vyvinul tlak i na tyto země – členy WTO – aby dodržovaly pravidla,“ uvedl.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme