Začínající podnikatelé mohou získat státní záruky za úvěr

Od dnešního dne se začínající podnikatelé mohou hlásit o pomoc státu. Otevírá se totiž program Start, v rámci kterého budou podnikatelé moci žádat o státní záruky na bankovní úvěry u Českomoravské záruční a rozvojové banky. Program je určen pro podnikatele podnikající kratší dobu než tři roky. Prodlužuje se tak oproti předcházejícím programům období, které je definováno jako začátek podnikání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podnikání, byrokracie - ilustrační foto

podnikání, byrokracie - ilustrační foto | Foto: Alena Palečková

Jak vysoké záruky mohou žadatelé získat, vysvětlil generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky Ladislav Macka:

Přehrát

00:00 / 00:00

Začínající podnikatelé už mohou žádat o státní záruky na bankovní úvěry u Českomoravské záruční a rozvojové banky. Více s předsedou Sdružení podnikatelů a generálním ředitelem Českomoravské záruční a rozvojové banky Ladislavem Mackou.

"Můžeme poskytnout záruku 80 procent, nejvýše však do výše úvěru třicet miliónů korun. Záruky poskytujeme na patnáct let. K záruce se vztahuje i příspěvek. Žadatel může požádat o finanční příspěvek až deseti procent výše úvěru, pokud do dvou let po uzavření smlouvy o úvěru splní podmínky a projekt ukončí."

Podle Macka se jedná o znovuzrození programu Start: "Ten zde v minulých letech fungoval a byl ze strany malých a středních firem nesmírně oblíben. Dříve byl určen pro zcela začínající podnikatele, dnes je pro podnikatele s krátkou podnikatelskou historií. Jedná se tedy o podnikatele, kteří na trhu působí maximálně tři roky."

Pomohou i kontaktní místa

Začínajícím podnikatelům usnadní vsup do podnikání i takzvaná Jednotná kontaktní místa, která na přelomu roku vznikla ve všech krajích republiky. Podnikatelé je najdou na živnostenských úřadech.

Právě dnes otevře ministr průmyslu a obchodu další v Černošicích. Činnost Jednotných kontaktních míst vyplývá z nového zákona o volném pohybu služeb, který platí od minulého týdne.

Co se podnikatelé na těchto místech dozví, to Radiožurnálu upřesnil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Martovský:

"Podnikatelé, a to ať fyzické, nebo právnické osoby, zde získají informace například o tom, jak získat oprávnění k podnikání v některých službách, nebo jak vůbec začít podnikat. K dispozici zde ale budou například i informace pro spotřebitele. Důležité je, že jednotná kontaktní místa jsou součástí celoevropské sítě, díky čemuž mohou poradit, či pomoci s podnikáním v jiném státě Evropské unie."

Jitka Hanžlová, Věra Pfeifferová, Lukáš Vincourek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme