Začínajícím podnikatelům pomohou výhodné úvěry z fondů EU

Rozvoj malého a středního podnikání mají po vstupu do Evropské unie podpořit takzvané strukturální fondy. O přidělování dotací a úvěrů bude rozhodovat Českomoravská záruční a rozvojová banka. Dostanou je zejména začínající a malí podnikatelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Podobu fondů zatím nikdo nezná. Není totiž vůbec jasné, kolik peněz bude k dispozici. Strukturální fondy jsou nastavené tak, že ne jednotlivé projekty přispívají zpětně, a to může v našich podmínkách všechno zkomplikovat. "Navrhujeme řešit oblasti, ve kterých máme největší zkušenosti, to jsou právě malé a střední podniky," tvrdí šéf ČMZRB Ladislav Macka.

"Navrhujeme tři také oblasti, to je řešit potřeby zcela začínajících podnikatelů, potom těch, kteří mají krátkou historii, nemají prostředky do zajištění bankovního úvěru, a dále je to na inovační projekty malých a středních podniků," vysvětlil Macka.

Od května se tak pravděpodobně rozšíří systém záruk nebo krátkodobých půjček. Jinak ale banka nepředpokládá, že na existujícím způsobu podpory něco výrazněji změní. "Podnikatelé většinou znají program Start a Kredit a v okamžiku, kdy budou k dispozici strukturální fondy, tak takzvaně překlopíme a budeme je financovat ze strukturálních fondů," dodal Macka.

Dušan Valenta, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme