Žadatelé dotací na obnovitelné zdroje možná budou muset zveřejňovat vlastníky, žádá to vládní novela

Příjemci peněz na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů budou muset zřejmě dokazovat, kdo je jejich vlastníkem. A to zřejmě už od příštího roku. Doporučení k vládní novele přijal včera sněmovní hospodářský výbor. O návrhu musí rozhodnout ještě poslanecká sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Feldheim.

Feldheim. | Foto: Klára Stejskalová

Novela omezí poskytování podpory novým obnovitelným zdrojům energie. To se bude týkat těch, kteří získají stavební povolení po roce 2014.

„Myslím si, že je to správně. Kdo má stavební povolení, kdo má autorizaci, má mít šanci to dostavit. Jinak by nám hrozily velké arbitráže,“ říká poslanec za ODS Jan Bureš.

Zákonodárci také chtějí, aby žadatelé o dotace v budoucnu prokázali, kdo všechno patří mezi vlastníky firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele, která omezí poskytování podpory novým obnovitelným zdrojům energie, natáčela redaktorka Eva Rajlichová

„Chceme rozsvítit na vlastníky, aby nebyli skryti pod nějakými akciovými společnostmi se sídlem na Kypru a podobně,“ vysvětluje předseda hospodářského výboru sociálně demokratický poslanec Milan Urban.

To by mohlo začít fungovat při rozdělování peněž už od příštího roku. „Pokud to nedoloží, žádnou dotaci nedostane,“ dodává Urban.

Návrh hospodářského výboru počítá i se srážkovou daní pro solární elektrárny ve výši deseti procent. Výbor ale rozšířil výjimku pro placení solární daně.

„Zvedli jsme osvobození solárních elektráren do 30 kilowatt na 300 kilowatt. To znamená zlepšení podmínek pro nejmenší výrobce,“ říká poslanec Bureš.

Sněmovna by mohla vládní novelu projednat ve druhém čtení. Poslanci ale můžou vznášet své pozměňovací návrhy.

„Když je hromada pozměňovacích návrhů, tak z toho může vzniknout něco, co vzniklo v roce 2009 a přineslo negativní dopady pro národní hospodářství,“ myslí si předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme