Zadávání veřejných zakázek se změní, zvýší se limit pro vícepráce

Zadávání veřejných zakázek čekají změny. Prezident Miloš Zeman už podepsal novelu zákona o veřejných zakázkách. Ministerstvo pro místní rozvoj společně s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) navíc připravily celý nový zákon. Ten by měl začít platit v dubnu příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba dálnice (ilustrační foto)

Výstavba dálnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nová pravidla mají především zjednodušit zadávání veřejných zakázek. Schválená novela upravuje celkový rozsah možných stavebních víceprací nebo služeb.

Zatím nesměly překročit 20 procent ceny původní zakázky. Nyní se limit zvýší na 30 procent a připravovaný nový zákon má limit zvýšit až na 50 procent. Kromě toho se změní pravidla hodnocení uchazečů o veřejné zakázky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zadávání veřejných zakázek se změní, zvýší se limit víceprací a možná i kauce u ÚOHS

„V novém zákoně rozšíříme okruh hodnoticích kritérií, protože většina zadavatelů, respektive uchazečů píše nabídky tak, že jdou na nejnižší cenu. Toto je problém nejenom v České republice. Ovlivňuje to kvalitu celkových prací,“ popisuje ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Karla Šlechtová.

Zároveň odpadne povinnost zrušit zadávací řízení v případě jen jediné nabídky. Další oblast změn má zamezit tomu, aby byl antimonopolní úřad zahlcený podněty neúspěšných žadatelů o veřejné zakázky. Zdržuje to zahájení prací a podle Šlechtové zároveň ohrožuje čerpání unijních peněz.

„Důvodem je, že se opravdu posílají podněty, které jsou nesmyslné. Kdokoli je může poslat k ÚOHS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže), který se musí zabývat všemi těmi podněty. Chceme toto řešit i v novém zákoně o veřejných zakázkách. Jedna z těch věcí určitě bude sankcionování za nesmyslné podněty,“ dodává Šlechtová.

Pokud navíc někdo bude chtít zpochybnit zakázku u antimonopolního úřadu, bude muset složit kauci až deset milionů korun. Zatím byla horní hranice dva miliony korun.

Řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže by mělo zrychlit i to, že komunikace s úřadem bude elektronická.

Jitka Hanžlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme