Zadlužené Portugalsko požádalo o pomoc

Portugalsko stojí na pokraji státního bankrotu a musí požádat o pomoc. Přiznal to odstupující premiér José Sócrates. Lisabon už oslovil Evropskou komisi s prosbou o poskytnutí půjčky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér José Sócrates spojil s hlasováním o škrtech další osud své vlády

Premiér José Sócrates spojil s hlasováním o škrtech další osud své vlády | Zdroj: Reuters

Portugalsko už si dál nedokáže půjčovat na finančních trzích. Velké banky nebo investiční fondy totiž zemi nevěří a jsou jí ochotny půjčit jen za extrémně vysoký úrok. Ten už si Portugalci nemůžou dovolit platit.

"Vždycky jsem říkal, že žádost o zahraniční pomoc bude poslední cesta, kterou bychom se měli ubírat. Bohužel jsme dospěli do toho kritického momentu, země se ocitla v příliš velkém riziku a musíme proto jednat v národním zájmu. Dnes jsme požádali Evropskou komisi o finanční asistenci s cílem posílit náš finanční systém a ekonomiku. To vše s vědomím naší složité politické situace," prohlásil Sócrates.

Zemi poslala do kolen kombinace vysokého zadlužení a hospodářského poklesu. Portugalci žádají o půjčku z dočasného záchranného fondu pro státy platící eurem, ze kterého si už půjčili Irové.

Eurozóna bude výměnou za úvěry téměř určitě žádat další tvrdá úsporná opatření. Škrty a zvyšování daní už před svým březnovým pádem zahájila portugalská socialistická vláda.

Portugalci těžkosti zvládnou, věří Evropská komise

Šéf Evropské komise José Barroso portugalskému premiérovi přislíbil, že žádost o pomoc se vyřídí co nejrychlejším způsobem podle platných pravidel.

Barroso, shodou okolností také někdejší předseda vlády stejné země, zároveň ujistil Súcratese o důvěře Komise ve schopnost Portugalska překonat současné těžkosti. Pomoci mu v tom má solidarita jeho partnerů v eurozóně.

Lisabon bude čerpat z dočasného záchranného fondu, ve kterém je 440 miliard eur. Jako první z něj dostalo půjčku Irsko vy výši 67 miliard eur. Podle předsedy euroskupiny, lucemburského premiéra Jeana Claudea Junckera by mohlo Portugalsku stačit asi 75 miliard.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme