Zadlužené Řecko asi požádá o pomoc Evropu

Zadlužení Řekové zavolají na pomoc Evropu. Tvrdí to řecká média. Podle nich Athénám nezbývá nic jiného, než požádat o půjčky ostatní státy platící eurem a Mezinárodní měnový fond. Eurozóna už v případě krajní nouze Řecku slíbila úvěry ve výši 30 miliard eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince Euro

Mince Euro | Foto: Evropská komise

Končí čas řečí, musíme čelit bolestné realitě. To napsal řecký ekonomický deník Kathimerini. Za půjčky od eurozóny a měnového fondu totiž bude muset řecká vláda podle všeho slíbit provedení dalších tvrdých úspor. Už teď se Řekům snižují platy asi o 10 procent a zvyšují některé daně.

Evropa původně doufala, že se situace Řecka uklidní a pomoc nebude nutná. Finanční trhy jsou ale Řecku i po slibu evropské pomoci ochotny půjčovat jen za velmi vysoké úroky, na které Athény dlouhodobě nemají. Řeky tak podle všeho dostihne začarovaný kruh obrovských dluhů, do kterého v minulých letech zabředli.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme