Zadluženému Portugalsku pomůže i Česko

Za půjčky pro Portugalsko bude ručit i Česko. Způsob pomoci zadlužené zemi v Lisabonu potvrdili zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Tyto instituce Portugalcům dohromady půjčí 78 miliard eur, tedy skoro dva biliony korun. Část úvěrů půjde i z mechanismu, kterého se účastní všech 27 členských zemí, tedy i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Zdroj: ČTK

Podíl tohoto záchranného balíčku zatím nebyl upřesněn. Pokud by byl postup stejný jako loni v případě Irska, Česko by ručilo za úvěry v hodnotě zhruba osmi miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zadluženému Portugalsku pomůže i Česko. Podrobnosti přidal v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Ondřej Houska

Praha tedy Lisabonu žádné peníze nedá. Naše státní pokladna by tratila jen v tom případě, že by Portugalsko nakonec přece jen zbankrotovalo. Premiér Petr Nečas doufá, že k tomu nedojde.

„Riziko tady je, nicméně já pevně věřím, že toto riziko bude eliminováno a navíc dominantní nástroj bude bez účasti České republiky,“ uvedl Nečas.

Evropská unie a Mezinárodní měnový fond Portugalsku celkem půjčí 78 miliard eur, tedy skoro dva biliony korun. Portugalci musí výměnou za pomoc například zmrazit platy ve státním sektoru nebo zvýšit některé daně.

Jak upozornil Paul Thomson z Mezinárodního měnového fondu, Portugalcům se to stále vyplatí:

„Portugalsko si díky pomoci nebude muset víc než dva roky půjčovat na trzích. To dá vládě prostor, aby ukázala, že dokáže provést sociálně citlivé reformy. Bez tohoto plánu by muselo Portugalsko i tak tvrdě šetřit, ale mnohem rychleji a bolestněji.“

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme