Zadlužení českých domácností roste

České domácnosti se v březnu zadlužily o dalších 7 miliard 300 milionů korun. Celkově tak dluží bankám už přes 300 miliard korun a odborníci odhadují, že zadluženost i nadále poroste. V březnu se také změnil trend českých rodin v ukládání peněz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Zatímco v předchozích měsících peníze do bank nosily, v březnu spíše vklady vybíraly. A stejně se chovají i naše podniky. Ty se zadlužily o více než 8 miliard. Podle analytika společnosti Patria Finance Davida Marka nepředstavuje ale rostoucí zadluženost rodin žádné ekonomické riziko.

"Růst zadlužení českých domácností bývá někdy oblíbeným mediálním strašákem, nicméně podíváme-li se, jak je tomu ve vyspělém světě na západě Evropy, ve Spojených státech, uvidíme, že zadlužení domácností je podstatně vyšší. Navíc velká část rostoucího zadlužení českých domácností není na nákup spotřebního zboží, ale formou hypotéčních úvěrů nebo úvěrů ze stavebního spoření. To znamená, že jsou finanční prostředky použity na nákup nemovitostí nebo na zboží dlouhodobé spotřeby," řekl Marek Českému rozhlasu.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme