Zadlužení Řekové dostanou další část mezinárodní půjčky

Řecko dostane další část záchranné půjčky. Uvolnění patnácti miliard eur v Athénách oznámila mise Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Jejich pomoc loni Řeky zachránila před státním bankrotem. Řekové ale teď musejí přidat v reformách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Experti uznávají, že socialistický kabinet skutečně tvrdě šetří. Nedaří se mu ale zvýšit příjmy rozpočtu, tedy vybrat víc daní. Řada občanů je stále odmítá platit.

Vláda by také měla prosadit změny v sektorech, které svazuje tuhá regulace. Jedná se o dopravu, energetiku nebo některé služby. Liberalizace těchto odvětví by výrazně zvýšila růst řecké ekonomiky. Kvůli regulaci jsou v Řecku například velmi drahé právnické služby, velmi vysoká je cena léků nebo přeprava zboží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko dostane další půjčku, přesto se spekuluje o jeho bankrotu. Téma pro Ondřeje Housku.

Řecko navíc jako jedna z mála zemí stále zůstává v recesi. Jeho hrubý domácí produkt neustále klesá. Celá řada světových ekonomů se proto domnívá, že se mezinárodní záchrana Řecka nepodaří. Země podle nich nakonec bude muset část svých dluhů škrtnout, tedy řízeně zbankrotovat.

„Podle mě Řecko nakonec zbankrotuje i když záchranný plán uspěje, bude mít země dluh okolo 150 procent DPH. Vládě se přitom nedaří výběr daní, mnoho Řeků je prostě odmítá platit. Řecko je tak velmi zranitelné vůči jakékoli negativní události, třeba dalšímu poklesu hospodářského růstu. Něco takového může přijít a země by neměla žádný nástroj, jak se s takovým šokem vyrovnat,“ řekl Radiožurnálu ekonom Zsolt Darvas z bruselské výzkumné společnosti Bruegel.

Spolu se svými kolegy tento týden publikoval výzkum, podle kterého Řekové své dluhy zaplatit prostě nedokáží. Jedinou cestou je restrukturalizace dluhu, tedy řízený státní bankrot. Podle Bruegelu je potřeba škrtnout 30 procent hodnoty řeckých závazků. Politici to ale stále vidí jinak. Jako třeba místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

„Kdyby se všechny tyto negativní předpovědi naplnily, tak už neexistuje eurozóna ani euro. Je to taková intelektuální móda, že čím pesimističtější prognóza, tím lepší místo v médiích,“ řekl Šefčovič.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme