Zadluženost České republiky roste

Státní dluh naší země stoupl na konci loňského roku na více než 493 miliard korun, když se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 16 a půl miliardy korun. To je skoro o 100 miliard více než před rokem. V přepočtu na obyvatele České republiky tak na konci loňského roku každý dlužil téměř 50 tisíc. Státní dluh výrazně roste od roku 1997.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

Podle Radka Němečka z tiskového odboru ministerstva financí je nyní celková splatnost státního dluhu kratší než 4 roky.

"Podíl státního dluhu se splatností do jednoho roku dosáhl zhruba 40 procent celkového dluhu a ministerstvo financí dále usiluje o snížení krátkodobé složky státního dluhu. Průměrná splatnost státního dluhu takzvaná durace je nyní tři roky a čtyři měsíce," uvedl Němeček.

Podle Tomáše Pilaře, hlavního ekonoma společnost Wood and Company je výsledek výše státního dluhu lepší než se původně čekalo. V současné době tak státní dluh dosahuje přibližně 21 procent hrubého domácího produktu.

"Důvodem je pak nižší schodek státního rozpočtu za rok 2003, který skončil s deficitem 109 miliard - namísto plánovaných 123 miliard. Státní dluh spolu s dluhem zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů, je součástí dluhu veřejného. Letošní celkový deficit veřejných financí je odhadován na 600 miliard korun, tedy asi 25 procent HDP," připomněl Pilař.

Jak ve vysílání Radiožurnálu řekl ekonom Patria Finance David Marek, výše státního dluhu může nejen ovlivnit ekonomickou pozici naší země ve světě, ale dotkne se také peněženek všech občanů.

"V dlouhém období veškerý dluh znamená v budoucnosti vyšší daně. To znamená, že pokud budeme chtít zastavit nebo dokonce snížit úroveň státního dluhu, bude to znamenat, že budeme od státu buď méně dostávat na sociálních dávkách, nebo mu více platit na daních. Tato ekvivalence, bohužel, je nezvratnou ekonomickou aritmetikou."

Milan Kopp, Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme