Zadluženost domácností začala opět stoupat, hlavně kvůli hypotékám. Blíží se 1,2 bilionu korun

Zadlužení domácností opět začalo stoupat, jen během dubna vzrostlo téměř o 2 miliardy korun. Jejich celkový dluh je už téměř 1,166 bilionu korun. Vyplývá to z pravidelné zprávy České národní banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novostavba bytového komplexu Rezidence Korunní na Vinohradech v Praze

Novostavba bytového komplexu Rezidence Korunní na Vinohradech v Praze | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Většina Čechů je však podle ekonomů odpovědná a příliš se nezadlužuje. Zatím proto nehrozí takový vývoj jako třeba ve Španělsku, kde předluženost a nesplácení úvěrů položilo nejprve banky a pak i velkou část ekonomiky.

Banky v Česku jsou hodně opatrné při poskytování úvěrů. Velkou část dluhů lze navíc považovat za rozumnou investici, protože jde hlavně o hypotéky. To ovšem neznamená, že nejsou domácnosti, které se dostaly do dluhové pasti.

„Samotné číslo, kolik dluh celkově nebo na jednu domácnost činí, třeba 100 tisíc korun, samo o sobě neříká nic. Pokud budete mít manažera, který má královský příjem a má hypotéku 5 milionů, tak je to v pohodě. Pokud máte malou domácnost, která žije ze sociálních dávek, nemá žádný majetek, tak v jejím případě dluh 100 tisíc korun bude výrazně riskantnější pro ni i pro banku,“ říká Radim Dohnal ze Saxo bank.

Z evidence centrální banky se však nepozná, kolik lidí si půjčuje u lichvářů a obskurních firem. I nebankovní poskytovatelé půjček musí ze zákona zkoumat, zda jejich klienti dokážou úvěr splácet a platí pro ně přísnější pravidla než dřív. Jenže pokud někdo nemá licenci a centrální banka ani neví, že peníze půjčuje, těžko takového podnikavce může kontrolovat.

„To je velká neznámá a velká hrozba. Nejsou vůbec žádná pořádná čísla, kolik jsou zejména nízkopříjmové domácnosti zadluženy u nebankovních subjektů, případně u různých nelicencovaných vymahačů a podivných podnikatelů,“ upozorňuje ekonom.

„Problém je v tom, že tito nelicencovaní mají velmi krátké doby splatnosti, vysoké splátky, vysoké úroky a nevybíravé praktiky. To je určitě větší problém než to, že někdo má nějakou hypotéku,“ vysvětluje Radim Dohnal ze Saxo bank.

Z pohledu celé ekonomiky je podle něj zatím zadlužení domácností stále ještě v přijatelné výši, která celkovou stabilitu neohrožuje.

Jitka Hanžlová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme