Zadluženost španělských domácností přesahuje 200 procent HDP

Na Španěly čeká platba gigantického účtu za ztráty bank. Očekává se, že španělské banky budou potřebovat možná až 60 miliard eur, tedy asi 1,5 bilionu korun. Podle ministerstva financí to má ukázat dnešní audit bankovního sektoru. Potřebné peníze na ozdravění bank Španělsku půjčí eurozóna. Problémem je však také enormní zadlužení soukromého sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělsko, banka

Španělsko, banka | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Dnešní problémy bank mají původ v době, kdy se zdálo, že ekonomika může pouze růst, tedy před rokem 2008. Finanční ústavy tehdy rozpůjčovaly stovky miliard eur na pochybné projekty. Třeba na letiště, na které nikdo nelétá, nebo dálnice, po nichž nikdo nejezdí. Tyto úvěry jim teď firmy nesplácí.

Problém je i v domácnostech běžných Španělů, kteří si nabrali hypotéky. Zadluženost španělského soukromého sektoru přesahuje 200 procent HDP. To je stejné, jako kdyby si lidé půjčili dvojnásobek toho, co za jeden rok vyprodukují. Půjčky nyní nedokážou splácet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci španělských bank informoval zahraniční zpravodaj Ondřej Houska

Trhy i většina ekonomů předpokládají, že ozdravení bank stačit nebude. S největší pravděpodobností budou muset požádat o pomoc nejen ony, ale i samotný španělský stát, jako tu udělalo už třeba Řecko.

Ekonomové i politici označují zdraví bank za jeden z hlavních problémů dnešní Evropy. České bankovnictví ale ohroženo není, protože je mnohem konzervativnější. Češi se zdaleka tolik nezadlužují.

České banky dokonce mají od střadatelů víc peněz na vkladech, než kolik půjčily na úvěrech. V tom je Česko skoro raritou v celé Evropě.

Pokud by se však dluhová krize v eurozóně vyhrotila, bude to mít katastrofální důsledky i pro Českou republiku, protože její ekonomika je životně závislá na obchodu s eurozónou.

Ondřej Houska, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme