Zadlužování obcí v Česku roste, ukazuje analýza CCB

Průměrný dluh tuzemských obcí se loni mírně zvýšil. Vzrostl meziročně o 4 procenta. Na konci loňského roku obce v přepočtu na jednoho svého obyvatele průměrně dlužily 5504 koruny, což je o 193 koruny více než o rok dřív. Vyplývá to z analýzy společnosti Czech Credit Bureau.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obecni Hospoda na rozcestí

Obecni Hospoda na rozcestí | Foto: Lukáš Peška

Zadlužování obcí se ale v posledním roce podstatně zpomalilo. Obce se snažily více vyjít se svými rozpočty a v mnoha případech také rozprodávaly své majetky.

„Nepochybně se dá říci, že obce jsou v principu rozumnější než stát, který je zadlužen mnohem více. V přepočtu na obyvatele se dluh obcí pohybuje kolem 5500 korun, zatímco státní dluh je v přepočtu na obyvatele přes 100 tisíc korun,“ upozornil člen představenstva Czech Credit Bureau Pavel Finger.

Nejzadluženější je jih Moravy a Liberecko

Je ale velký rozdíl jak mezi jednotlivými obcemi, tak i mezi kraji. Nejvíc zadlužené obce jsou v přepočtu na obyvatele v Jihomoravském kraji. Na druhé místo se překvapivě dostal Liberecký kraj.

„Tam došlo k výraznému nárůstu kvůli zadlužení města Liberce, který emitoval komunální obligace ve výši 2 miliardy. U obcí Jihomoravského kraje je zadluženost dána městem Brno,“ vysvětlil projektový manažer Czech Credit Bureau Jan Cikler.

Na opačném pólu jsou kraj Vysočina, Ústí nad Labem a Karlovarský kraj. Analýza nezahrnuje do srovnávání hlavní město Prahu.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme