Zahradník: Záchranný mechanismus eurozóny je dobrý, ale nad síly Česka

Na stálém záchranném mechanismu eurozóny, který má disponovat 500 miliardami eur, se Česko zřejmě podílet nebude. Ministr financí Miroslav Kalousek to vládě nedoporučí, protože by to zemi stálo velmi mnoho. Stejná názor má i Petr Zahradník z České Spořitelny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

„V případě České republiky by bylo třeba složit během tří let zhruba 180 miliard korun, tedy asi 60 miliard za rok. To by byl největší jednorázový výdaj, který by rozpočet měl daný rok učinit. To by znamenalo takové ohrožení fiskální disciplíny, že by se země sama stala kandidátem pro získání pomoci,“ řekl Zahradník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Zahradník z České Spořitelny

Podle ministra financí Miroslava Kalouska je účast na novém záchranném mechanismu nad možnosti zhruba třetiny zemí eurozóny. Zahradník ho ale za nereálný nepovažuje.

„Je ale potřeba velmi detailně prodiskutovat proces jeho vzniku. Pokud by se například částka, kterou musí každá země přispět, rozložila na delší časové období, tak by to jednotlivým zemím takový problém nečinilo.“

„Pokud by navíc část peněz nebylo nutné složit v hotové podobě, ale v podobě fiktivních závazků, které by byly aktivní pouze v době problému, tak by to byla schůdná cesta i pro Českou republiku,“ myslí si Zahradník. Podle něj je lepší mít stálý mechanismus jako instituci, než improvizovat, jak jsme tomu byli svědky v průběhu minulého roku.

Podoba stálého záchranného mechanismu ještě není úplně ustálená. Bude se o ní ještě jednat na mimořádném summitu eurozóny 11. března a pak na řádném summitu celé Evropské unie, který se bude konat 24. a 25. března.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme