Zahraniční dluh České republiky stoupl

Na částku 1 bilion a 349 miliard korun vyrostl na konci loňského roku zahraniční dluh naší republiky. Uvedla to Česká národní banka. Zahraniční dluh je souhrn závazků se stanovenými lhůtami splatnosti. Česko tak dluží 38 % svého hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Podle analytiků výše dluhu a struktura jednotlivých lhůt splatnosti nepřesahují přijatelné meze. K tomu analytik Raiffeisenbank Aleš Michl dodává: "51 % z toho dluhu jsou zadlužení podniků vůči zahraničním subjektům. Tomu zhruba odpovídá jeho dynamika, tedy, jak si stojí podnikové tržby. Naše firmy se zadlužují proto, aby dál rostly. Myslím si, že to je zdravé zadlužení. Druhá část je zadlužení vlády jednak vůči zahraničním subjektům - a k tomu se dá přidat i vůči domácím subjektům. Toto zadlužení je daleko víc než růst HDP. Z toho vyplývá, že si žijeme mírně nad poměry."

K čerpání zahraničních zdrojů došlo hlavně nákupem dluhopisů tuzemských podniků investory ze zahraničí a také braním obchodních úvěrů.

Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme