Zahraniční firmy do Česka táhne kongresová turistika

V České republice se úspěšně rozvíjí takzvaná kongresová turistika. Stále více zahraničních firem i odborných společností si totiž naši zemi vybírá jako místo pro pořádání různých kongresů a konferencí. Ty pak významně přispívají k plnění tuzemské státní kasy i k růstu českého hospodářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha | Foto: Marek Král

Lidé přijíždějící na kongresy u nás totiž velmi ochotně utrácejí. Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu to prozradil analytik společnosti MAG Consulting Jaromír Beránek: "Za tyto lidi zpravidla firmy veškeré náklady platí a tito lidé utrácejí zhruba dvakrát více než ostatní turisté. V loňském roce byly devizové příjmy ze zahraničního cestovního ruchu na úrovni 107 miliard korun."

Podle Beránka více než 10 procent z této částky tvoří aktivity spojené s příjmy z kongresového cestovního ruchu. Díky zkvalitňujícím se službám a infrastruktuře láká čím dál častěji kongresové turisty zejména Praha, což podle předsedy Pražské asociace kongresové turistiky Michaela Hvížďaly, potvrzují i mezinárodní statistiky.

"Praha byla v roce 2001 na 24. místě, v roce 2002 už 20. a v roce 2003, kde máme bohužel poslední čísla, byla sedmnáctá. My v tom žebříčku jdeme nejprogresivněji nahoru v porovnání s ostatními světovými kongresovými metropolemi. Rádi bychom se v horizontu následujících tří let dostali mezi prvních deset na světě," uvedl Hvížďala.

Naďa Bělovská, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme