Zahraniční investoři pomalu opouštějí pražskou burzu

Zahraniční investoři opouštějí pražskou burzu. Podle informací serveru E15.cz se před rokem 2007 obchodovaly na pražské burze akcie za více než bilion korun. Loni to ale bylo už jen pouhých 390 milionů korun. Podle mluvčího pražské burzy Jiřího Kovaříka odchází především zahraniční investoři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác

Burzovní palác | Foto: Filip Jandourek

„Je to celkově stavem pražské burzy. Myslím si, že západní trhy jsou určitě atraktivnější pro veškeré nadnárodní subjekty. Časté propady objemů za poslední měsíce byly způsobeny i odhady růstu ekonomiky a strachem investovat. Nadnárodní banky, které měly velký potenciál na pražské burze, řeší dostatečnou kapitálovou přiměřenost. To evokuje k prodávání aktiv v periferních ekonomikách, jako je Česká republika. Ani pražská burza není výjimkou," říká František Bostl, burzovní makléř společnosti Cyrrus.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na pražské burze mluvil na Rádiu Česko František Bostl, burzovní makléř společnosti Cyrrus

„Predikce toho, jestli jsme z těch největších problémů již venku, nebo teprve přijdou, je složitá. Vše bude záležet na dalším vývoji. Cítí to firmy i soukromé osoby. Začíná se propouštět, bankovní sektor je na tom špatně,“ pokračuje Bostl.

„Pražská burza je malým trhem, obchodovaných společností tam není mnoho a vstup nových společností je tedy omezen. Navíc nyní není vhodná doba ani k ocenění společností. Lidé se bojí investovat, proto i poptávka po společnostech na trhu je menší,“ uvádí Bostl a upozorňuje:

„V zahraničí jsou teď hodně diskutované sociální sítě. Tam úspěch může nastat, ale určitě bych si dal pozor na reálnou hodnotu daných firem, protože díky poptávce po firmách, jako je facebook, může být cena výrazně zkreslena. I díky tomu, že ekonomická situace je možná horší, než se zdá.“

Všechny evropské trhy s napětím očekávají summit Evropské unie. Trh je po krátkodobých výraznějších nárůstech, takže lze podle Bostla očekávat obdobnou skepsi z předešlých měsíců:

„Summit bude určitě důležitý k uklidnění trhů, ale pokud výstup z něj nebude dostatečný, mohlo by přijít i případné zklamání. Investoři to vědí, takže jich hodně trh opouští.“

Barbora Kreuzerová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme