Zahraniční obchod byl loni nejlepší v historii Česka

Zahraniční obchod loni skončil schodkem 20,6 miliardy korun, což je nejlepší výsledek v historii samostatné České republiky. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Ke snížení deficitu přispěli především naši exportéři, kterým se podařilo uspět na zahraničních trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Loni exportéři vyvezli zboží za 1696,7 miliardy korun, celkový dovoz činil 1717,3 miliardy korun. Rozhodující příznivý vliv na vývoj bilance měl obchod se stroji a dopravními prostředky. Naopak se prohloubil se schodek obchodu s minerálními palivy, se surovými materiály a s chemikáliemi.

Přebytek obchodní bilance se státy Evropské unie se loni zvýšil o 64,9 miliardy korun. Dařilo se především zlepšení obchodu s Německem, ale také se Slovenskem, Maďarskem a Belgií. Se státy mimo Evropskou unii se schodek obchodu prohloubil o 15,7 miliardy korun, šlo zejména o obchod s Japonskem, Čínou a Spojenými státy.

Obchodu se dařilo i v posledním měsíci roku. Vývoz se meziročně zvýšil o 18,5 procenta a dovoz jen o 6,4 procenta, což byl nejnižší meziroční růst dovozu od loňského ledna. Bilance obchodu se státy Evropské unie skončila přebytkem 10,9 miliardy korun, zatímco s ostatními státy byl obchod v deficitu 18,5 miliardy korun.

Dobré výsledky zahraničního obchodu jsou podle analytika ČSOB Petra Dufka důležité, protože podporují náš hospodářský růst. "Výsledek zahraničního obchodu potvrzuje, že růst HDP ve čtvrtém kvartálu překročil zřejmě čtyři procenta. Je to výborné z toho důvodu, že rychlejší růst přispívá k tvorbě nových pracovních míst a tudíž ke snižování nezaměstnanosti," uvedl Dufek.

Česká měna dnes v reakci na příznivé výsledky zahraničního obchodu posílila a vyrovnala tak 2,5letý čtvrteční rekord. Od rána si polepšila o sedm haléřů na 29,95 Kč za euro. Vůči dolaru je tuzemská měna stabilní a obchoduje se kolem 23,12 Kč/USD.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme