V květnu skončil zahraniční obchod se schodkem 23,3 miliardy. Záporná bilance je už počtvrté v řadě

Zahraniční obchod skončil v květnu schodkem 23,3 miliardy korun, to je meziročně o 26,4 miliardy korun horší výsledek. Vliv na to měl především meziročně větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem. Vyplývá to z předběžných údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad. Zahraniční obchod letos vykazuje schodek už čtvrtý měsíc v řadě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Peníze, ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Solidní dvouciferný růst vývozu zboží nestačil k tomu, aby se květnová obchodní bilance vymanila z červených čísel. K zápornému výsledku přispěla zejména meziročně výrazně dražší fosilní paliva, na jejichž dovozu je Česká republika silně závislá,“ uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance Českého statistického úřadu Stanislav Konvička. 

Vývoz meziročně vzrostl o 18,1 procenta na 390,3 miliardy korun a dovoz o 26,3 procenta na 413,6 miliardy korun. Letošní květen měl o jeden pracovní den více než loni. Meziměsíčně se po sezonním očištění zvýšil vývoz o 4,6 procenta a dovoz o 2,7 procenta.

Meziroční růst cen výrobců zrychlil. U zemědělství je nejvyšší za posledních 30 let

Číst článek

Celkový výsledek zahraničního obchodování nepříznivě ovlivnil hlavně obchod s ropou a zemním plynem, který kvůli růstu cen na světových trzích a vyššímu dovezenému množství vykázal meziročně o 26,4 miliardy korun větší schodek.

O 5,1 miliardy koru se prohloubil rovněž deficit obchodu se základními kovy a o 2,9 miliardy korun obchod s rafinovanými ropnými produkty. Naopak příznivě se na celkovém výsledku projevil vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 9,9 miliardy korun a elektřinou o 2,5 miliardy korun.

V květnu se meziročně o 17,6 miliardy korun zlepšila bilance zahraničního obchodu se státy Evrospké unie, naopak deficit obchodu s mimounijními zeměmi se prohloubil o 43,5 miliardy korun.

V lednu až květnu letošního roku vykázala podle Českého statistického úřadu obchodní bilance schodek 60,1 miliardy korun, zatímco ve stejném období loňského roku 2021 skončila přebytkem 85 miliard korun. Od začátku roku vzrostl meziročně vývoz o 7,9 procenta a dovoz o 17,6 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme