Zahraniční obchod Česka v červenci skončil ve schodku 7,2 miliardy. Důvodem je i drahá ropa

Zahraniční obchod Česka vykázal v červenci schodek 7,2 miliardy korun, v meziročním srovnání tak byl jeho výsledek o 21,3 miliardy horší. Na bilanci se negativně podepsala zejména vyšší hodnota dovozu ropy a zemního plynu. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu, které zveřejnil v pondělí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podmínky pro přijetí eura už Česká republika vloni dokázala kompletně splnit

Nepříznivě na výsledek zapůsobilo i prohloubení deficitu bilance se základními kovy, chemickými látkami a přípravky (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Obchodní bilance skončila v červenci záporným výsledkem. Hlavní příčinou byl vysoký meziroční růst hodnoty dovozu, a to především v důsledku vyšší cenové hladiny u ropy a zemního plynu,“ uvedla k červencovým výsledkům obchodu Česka s cizinou šéfka odboru statistiky zahraničního obchodu Českého statistického úřadu Miluše Kavěnová.

Rozpočtová rada: Dosažení dluhové brzdy se posunulo z roku 2024 o dva až tři roky

Číst článek

„Nepříznivě zapůsobilo i prohloubení deficitu bilance se základními kovy, chemickými látkami a přípravky,“ doplnila.

Vývoz v prvním prázdninovém měsíci meziročně stoupl o 4,3 procenta na 299,8 miliardy korun a dovoz o 12,3 procenta na 307,1 miliardy. Letošní červenec měl o dva pracovní dny méně než loňský, podotkli statistici.

Schodek obchodování s ropou a zemním plynem, které nepříznivě ovlivnilo v červenci zahraniční obchod, byl podle Českého statistického úřadu meziročně vyšší o 6,8 miliardy korun.

Deficit bilance obchodu se základními kovy proti stejnému loňskému období vzrostl o 5,2 miliardy korun a s chemikáliemi o 2,4 miliardy. O 3,2 miliardy se pak snížil přebytek bilance obchodování s motorovými vozy a u elektrických zařízení se výsledek obchodu zhoršil přechodem z aktiva do pasiva o 2,4 miliardy.

Naopak příznivý vliv na konečný stav zahraničního obchodu mělo zejména obchodování s produkty souvisejícími s odpady, které vykázalo meziročně vyšší přebytek o 1,6 miliardy. U komodit ze skupiny elektřina, plyn a pára přebytek meziročně stoupl o 1,3 miliardy.

Největší pokles u Německa

Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila v červenci přebytkem 44,2 miliardy korun, což je meziroční pokles o 5,4 miliardy. Největší pokles aktiva, o 3,2 miliardy, byl podle statistického úřadu zaznamenán v obchodě s Německem. S Nizozemskem kleslo o 1,6 miliardy a se Slovenskem o miliardu korun.

Schodek státního rozpočtu stoupl na 298 miliard korun. Příjmy meziročně narostly o stovky miliard

Číst článek

U obchodu s mimounijními státy meziročně vzrostl schodek o 15,7 miliardy korun na 49,5 miliardy.

Přechodem z aktiva do pasiva se o 5,8 miliardy korun zhoršil výsledek obchodu s Ruskem a o 2,4 miliardy s Tureckem. Deficit obchodu s Japonskem se prohloubil o 2,7 miliardy korun, doplnili statistici.

Český statistický úřad v pondělí zveřejnil i definitivní údaje o zahraničních obchodu za loňský rok. Podle nich bilance obchodování Česka se zahraničím skončila přebytkem 179,9 miliardy korun ve srovnání s 145,7 miliardy v roce 2019.

Předběžné údaje, které úřad zveřejnil v únoru, uváděly loňský přebytek téměř 190 miliard korun. Vývoz i dovoz se ale meziročně v roce 2020 snížily, podle konečných údajů vývoz klesl o 5,7 procenta na 3,483 bilionu korun a dovoz o 6,9 procenta na 3,303 bilionu korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme