Zahraniční obchod dosáhl v březnu historicky nejvyššího obratu od roku 1993

Domácím vývozcům se daří. Zahraniční obchod dosáhl obratu ve výši 21,5 miliardy korun. Což je o 6 miliard více, než čekal trh.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Podle březnových statistik se export z Česka ve třetím měsíci roku v běžných cenách meziročně zvýšil o 17,9 procenta. Import pak narostl o 17,4 procenta. Znamená to také, že přebytek obchodní bilance dosáhl nejvyšší úrovně od roku 1993.

Přehrát

00:00 / 00:00

analytik Raiffeisenbank Václav Franč v pořadu Svět o deváté vysvětluje růst domácího exportu.mp3

Tahounem zahraničního průmyslu byl v březnu především vývoz strojního zařízení a dopravních prostředků.

Přebytek zahraničního obchodu hlásí také Čína, v dubnu šlo o více než 11 miliard dolarů. Podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho je ale podíl obchodu s Čínou na českém zahraničním obchodu nízký a tak to domácí exportéry příliš neovlivní.

„Je tu ale nepřímá vazba, protože do Číny hodně vyváží Německo, my bychom toho mohli využít a více exportovat na německý trh,“ říká Franče.

Oděvní a sklářský průmysl budou dál stagnovat

Klíčovým trhem z celosvětového hlediska jsou také podle analytika Spojené státy americké: „Alespoň před finanční krizi tomu bylo tak, že celosvětový růst závisel na spotřebě v USA, jenže spotřeba v USA byla bohužel na dluh. Uvidíme jak tomu bude po krizi, ale viděl bych USA jako klíčový trh i nadále.“

A o jaké české výrobky je a bude v zahraničí zájem? Obecně jde o výrobky zpracovatelského průmyslu. Podle Frančeho by to mohla být i elektronika a počítače. Naopak nadále stagnovat bude nejspíš oděvní průmysl a sklářský průmysl.

„To jsou obory s nízkou komparativní výhodou, kde se výroba přesouvá do levnějších destinací.“

Co se týče dovozu, rostoucí ceny mnohých energetických a zemědělských komodit mohou představovat pro naše podniky problém.

„To bude záviset na vývoji české koruny. Pokud bude posilovat, bude do jisté míry neutralizovat zvyšování importních cen. My očekáváme nárůst kurzu české koruny na 24.40 za euro, přičemž dnes máme korunu na 24.20 za euro. Do budoucna lze očekávat snižování hodnoty koruny, tedy zároveň růst importních cen,“ dodává analytik Franče.

Roman Chlupatý, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme