Zahraniční obchod EU se meziročně zlepšil

Schodek zahraničního obchodu Evropské unie se v srpnu meziročně snížil, a to na 12 miliard eur, tedy v přepočtu zhruba 312 miliard korun. Meziročně se tak bilance obchodu Evropské unie se zahraničím výrazně zlepšila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Evropská komise

Ne ale ve srovnání s červencem, kdy byl zahraniční obchod Evropské unie v přebytku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Analytik České spořitelny Luboš Mokráš připomněl ve vysílání Rádia Česko, že srpnový údaj je ovlivněn vrcholící sezonou dovolených, tedy jde o typický sezónní vývoj a potvrzuje, že dochází k určitému zlepšení zahraničního obchodu, i když meziroční srovnání ukazuje na neustálý pokles u vývozu i dovozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Luboš Mokráš hovořil ve Světě o druhé o zahraničním obchodě EU

Velkou roli hrálo snížení meziročních cen ropy, které pomohlo snížit náklady na dovoz. U vývozu si drží nejlepší pozice Německo a daří se i Irsku. Na zahraničních trzích je nejúspěšnější strojírenství a chemie. Do EU se nejvíce dovážejí energetické suroviny, zejména ropa. Poslechněte si celý rozhovor s Lubošem Mokrášem.

Eurostat upozornil na to, že od ledna do července se v Unii snížil tok zboží se všemi velkými obchodními partnery. Za leden až červenec se snížil tok zboží se všemi velkými obchodními partnery. Vývoz do Ruska se propadl meziročně o 40 procent, do Turecka o 30 procent a do Jižní Koreje o 24 procent. Vývoz do USA se snížil o pětinu. Dovoz z Ruska byl pak nižší o 44 procenta a z Norska o 31 procent. Dovoz z Japonska klesl o 29 procent.

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme