Zahraniční obchod i průmysl zůstaly mírně za očekáváním

Zahraniční obchod i průmyslová výroba nadále vykazují slušné výsledky. Jejich zisky jsou ale nižší, než se čekalo. Potvrzuje to únorové šetření Českého statistického úřadu. Podle něj objem exportů převýšil importy o 13,7 miliardy korun. Průměrně se přitom očekával výsledek ještě o 1,3 miliardy lepší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka. Ilustrační foto

Výrobní linka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Průmyslníci pak hlásí meziroční nárůst o 13 procent, čímž za očekáváním zaostali o 0,9 procenta.

Výsledky ale přibližně naplňují očekávání ministerstva průmyslu a obchodu. „My si nemyslíme, že by to bylo o mnoho horší, než se čekalo,“ řekl ve Světě o deváté ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva Jaroslav Vomastek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější data statistiků okomentoval ve Světě o deváté Jaroslav Vomastek z ministerstva průmyslu a obchodu

„Samozřejmě ten přebytek zahraničního obchodu je o něco nižší, ale souvisí to zejména s vyššími cenami minerálních paliv a také již 14. měsíc se nám negativně vyvíjejí směnné relace. To znamená, že ceny dovozní rostou rychleji než ceny vývozní.“

Českou ekonomiku nadále táhne Německo. To ale například podle analytiků Citibank zpomalí. Mírné zpomalování německé ekonomiky očekává i ministerstvo průmyslu.

„Svědčí o tom i například mírné oslabení nálady mezi německými podnikateli, nicméně i to oslabování nálady mezi německými podnikateli je daleko nižší, než by se dalo v současné situaci očekávat,“ upozornil Jaroslav Vomastek s tím, že zpomalení německé ekonomiky by v Česku jako první pocítil automobilový průmysl.

Za málo významné naopak považuje japonské vlivy na zdejší hospodářství, včetně možných výpadků dodávek součástek z Japonska.

„My se domníváme, že bezprostřední vliv nebude nijak významný. První a jediný signál, který jsme zaznamenali, je z kolínské automobilky TPCA, kde u výroby toyot může samozřejmě dojít k nějakým výpadkům v dodávkách některých dílů,“ poznamenal Jaroslav Vomastek ve Světě o deváté.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme