Zahraniční obchod je v přebytku

Zahraniční obchod přepisuje historické tabulky. Za prosinec obchodní bilance vykázala přebytek na úrovni 2,8 miliardy korun a vůbec poprvé tak v tomto měsíci skončila v plusu. Za celý rok pak dosáhla rekordního přebytku na úrovni 153,2 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Marián Vojtek

Podle ČSÚ byl prosincový úspěch dán především zlevněním surovin, které Česko dováží, a také větší poptávkou po českých strojích a dopravních zařízeních.

Na první pohled by se mohlo zdát, že se exportérům daří. Podle generálního ředitele agentury na podporu exportu CzechTrade Ivana Jukla jsou ale zveřejněná data značně relativní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční obchod vykázal přebytek. Téma pro ředitele agentury na podporu exportu CzechTrade Ivana Jukla.

"Podíváme-li se na celkový výsledek v roce 2009 zjistíme, že propad exportu byl téměř 15 procent a propad importu 19 procent. Celkově situace není nikterak dobrá. Pozitivní signál spatřuji v tom, že vývozci automobilů vyvezli o deset miliard více v posledním kvartálu 2009 oproti prvnímu kvartálu téhož roku," řekl Jukl Rádiu Česko a dodal:

"Navzdory nastalé situaci ale lze očekávat, že se zahraniční obchod patrně už letos od pomyslného dna odrazí. Vycházíme ze společného průzkumu s firmou DHL, který se týkal exportní důvěry."

Diverzifikace není možná

Často opakovanou mantrou v průběhu krize byla a je diverzifikace, tedy snížení závislosti jednotlivých firem a celé ekonomiky na vývozech do západní Evropy. Podle Jukla ale není dost dobře možné zmíněný region opomíjet, jelikož právě západní Evropa patří ke stěžejním trhům s přidanou hodnotou.

"Západní Evropa patří je pro ČR určující trh, nedovedu si dost dobře představit nějaký větší obrat," zmínil Jukl, přičemž vysvětlil, že orientace firem je odvislá od jejich předmětu podnikání.

"Na západ jsou orientované firmy, které se zaměřují spíše na inovativní technologie, na východ pak hlavně energetické subjekty," upřesnil ředitel CzechTrade.

Navíc Euro a některé národní evropské měny nyní kvůli nervozitě způsobené problémy Řecka a dalších zadlužených zemí jižní Evropy oslabují, což podle Jukla nikterak vývozcům neprospívá.

"Exportéři dlouhodobě volají po zavedení eura. Nyní by jim spíše pomohla stabilita kurzu koruny právě vůči euru," uzavřel Jukl.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme