Zahraniční obchod je znovu v přebytku

Zahraniční obchod po prázdninách ožil. Po historicky prvním zářijovém přebytku ve výši 7 miliard a 300 milionů korun to potvrzují i říjnová čísla. V desátém měsíci tohoto roku vývoz z Česka převýšil dovoz o 17 a půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Jak ale vyplývá z informací Českého statistického úřadu, celkový objem vývozu i dovozu v meziročním srovnání i nadále klesá. Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka jsou za říjnovým přebytkem stejné faktory jako v září.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zahraničním obchodu diskutovali na Rádiu Česko analytik Komerční banky Jan Vejmělek a předseda Asociace exportérů Jiří Grund

"Opět byl mnohem menší deficit v obchodě s minerálními palivy, na druhé straně vyšší přebytek v obchodě se stroji a dopravními prostředky," vysvětlil Vejmělek. Výsledek je sice oproti očekávání o polovinu lepší, ale do spokojenosti máme podle něj daleko.

"Za tím příznivým výsledkem stojí hlavně obrovský propad na straně dovozu. Rozhodně nic nenasvědčuje zlepšování českého exportu," řekl analytik Komerční banky.

S tím souhlasí i předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Problémy vývozců se sice zmírňují, ale přesto trvají dál. To nejhorší budeme mít podle něj za sebou do půl roku. Vejmělek dodal, že skutečné zlepšení vývozců přijde až s globálním oživením ekonomiky, které nebude dřív, než v druhé půlce příštího roku.

Koruna by měla posilovat

Současné oživení poptávky po českém zboží v kombinaci se zájmem o zajišťovací operace proti kurzovému riziku posílí podle některých analytiků korunu. Podle Vejmělka to bude ale spíše kvůli příznivému globálnímu prostředí.

"Kurs koruny určují hlavně portfolioví investoři a ti budou optimistický postoj čerpat z pozitivního náhledu na rozvíjející se trhy, především v Asii. Středoevropský region se s tím sveze," míní Vejmělek.

Jak dodal Jiří Grund, vedle možného posílení koruny, mohou v dalších měsících zkomplikovat ozdravení českých exportérů také ochranářská opatření v zemích kam exportují a také situace v Číně, kde očekává turbulence.

"Podle mne nebude ekonomika jen stoupat, ale ještě dojde k nějakému poklesu. Křivka nebude mít tvar U ale spíše W," uvedl Grund.

Role exportérů byla v české ekonomice před krizí klíčová a zůstane klíčové i po ní. Naše exporty ale budou po krizi mnohem více diverzifikované, zaměřené na více teritorií," myslí si analytik Vejmělek.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme