Zahraniční obchod loni skončil s rekordním přebytkem

Zahraniční obchod České republiky za loňský rok skončil nejlepším výsledkem v naší historii. Přebytek obchodní bilance dosáhl 47,3 miliardy korun, oznámil dnes Český statistický úřad. O rok dříve to bylo 38,6 miliardy. Nejvíce náš vývoz táhnou tradičně automobily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Exportéři loni vyvezli zboží za 2,141 bilionu korun, což představuje meziroční nárůst o 14,6 procenta. Celkový dovoz činil 2,094 bilionu korun a byl meziročně o 14,4 procenta vyšší.

V samotném prosinci byl obchod s cizinou ve schodku 3,2 miliardy korun, což představuje meziroční zlepšení o 0,8 miliardy. I v tomto případě šlo o nejlepší prosincový výsledek od roku 1993.

Analytici podobný výsledek očekávali, za celý rok odhadovali přebytek kolem 50 miliard a za prosinec schodek kolem jedné miliardy korun.

Podle ekonoma Patria Finance Davida Marka teď těžíme z předchozího výrazného přílivu zahraničních investic. "Z pohledu zlepšení přebytku obchodní bilance se jedná především o tři odvětví. Je to automobilový průmysl, dále výroba výpočetní techniky a výroba telekomunikačních zařízení," uvedl Marek.

V letošním roce budou přebytky v zahraničním obchodě podle ekonomů dále růst, ale jejich dynamika bude záviset na vývoji cen ropy. Podle některých odhadů by mohl letos přebytek dosáhnout až 70 miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes v tiskové zprávě odhadlo přebytek v rozmezí 50 až 70 miliard korun.

Martin Hromádka, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme