Zahraniční obchod: nečekaně vysoký schodek

Nečekaně vysokým schodkem 10 miliard 800 milionů korun skončil v dubnu zahraniční obchod. Do České republiky se tak dováží více zboží než se vyváží do zahraničí. Zhoršil se hlavně obchod s chemikáliemi. Analytici přitom očekávali schodek sotva poloviční. Měsíc před vstupem do Evropské unie však výrazně rostl obrat, vývoz i dovoz stouply meziročně o čtvrtinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Podniky exportují stále větší množství automobilů, počítačových komponentů, telefonů a telekomunikačních zařízení. Jak dodává analytička České spořitelny Helena Horská, v dubnu se dovezlo nezvykle velké množství zboží z Číny, Japonska, Ruska a Koreje. Obchodníci se tak chtěli před vstupem do Evropské unie předzásobit. Právě na zboží z těchto zemí totiž platí od začátku května vyšší clo a dovoz je také administrativně náročnější. "Obecně však stále platí, že výkonnost českého exportu se zvyšuje, a proto můžeme počítat po odeznění jednorázových dopadů vstupu do Evropské unie s opětovným zlepšováním obchodní bilance. Počítáme s tím, že v letošním roce klesne deficit obchodní bilance na zhruba 60 miliard korun."

Markéta Kaclová, Lenka Rákosová, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme