Zahraniční obchod nejlepší za posledních 10 let

Zahraniční obchod vykázal v únoru nejlepší výsledek za posledních 10 let. Přestože ekonomové očekávali zhruba dvoumiliardový schodek obchodní bilance, zahraniční obchod skončil v únoru přebytkem ve výši 3,6 miliardy korun. Oznámil to Český statistický úřad. Vývoz se v únoru meziročně zvýšil o 18,4 procenta a dovoz stoupl o 12,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Podle analytika Raiffeisenbank Iva Nejdla se na dobrém výsledku zahraničního obchodu výrazně podílejí rostoucí vývozy zboží s vyšší přidanou hodnotou. "Roste váha obchodu s telekomunikačními zařízeními, elektronikou a stroji. Podle informací o dalším přílivu přímých zahraničních investic budou právě tato odvětví pravděpodobně tvořit budoucí kostru zahraničního obchodu České republiky. Předpokládáme, že za celý rok by kumulativní deficit zahraničního obchodu mohl dosáhnout 70 miliard korun, což je vzhledem k očekávanému růstu investičních dovozů a možnému rozšiřování flotily ČSA velmi slušný výsledek."

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme