Zahraničnímu obchodu se daří, přebytek stoupl na 34,4 miliardy korun. Největší podíl má autoprůmysl

Zahraniční obchod Česka skončil v září v přebytku 34,4 miliardy korun, meziročně tak byl o 14,4 miliardy vyšší. Výsledek kladně ovlivnilo zejména obchodování s auty, především růst jejich vývozu. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká ekonomika

Za úspěšným měsícem stojí podle Kavěnové i meziroční růst vývozu motorových vozidel a pokles dovozu ropy a zemního plynu, | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Vývoz zboží se proti loňskému září zvýšil o 2,2 procenta na 334,4 miliardy korun, naopak dovoz klesl o 2,3 procenta na 300 miliard. „Září překvapilo rekordní hodnotou vývozu ve sledovaném měsíci, strana dovozu byla vývozem převýšena dokonce o 34,4 miliardy korun. Stojí za tím mimo jiné i meziroční růst vývozu motorových vozidel a pokles dovozu ropy a zemního plynu,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu Českého statistického úřadu Miluše Kavěnová.

Podle předběžných údajů skončila v září 2020 bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 34,4 mld. Kč. To bylo meziročně o 14,4 mld. Kč více:
czso.cz/csu/czso/cri/z…
#čsú #ceskystatistickyurad #rychlainformace #obchod

09:36 – 06. 11. 2020

2

Meziroční hodnota vývozu podle ní vzrostla významněji s Německem, a to o 3,1 miliardy korun. Dovoz z Německa naproti tomu meziročně klesl o 3,8 miliardy Kč.

Přebytek bilance obchodování s motorových vozy, který v září příznivě ovlivnil výsledek zahraničního obchodu Česka, byl meziročně vyšší o 6,1 miliardy korun. Pozitivní vliv na to měl nárůst vývozu aut o 4,9 miliardy korun.

Vlivem poklesu cen na světových trzích a menšího dovezeného množství se o 4,6 miliardy korun pak zmenšil deficit bilance s ropou a zemním plynem. O 1,6 miliardy korun se zlepšila i bilance obchodování se základními kovy.

Příjmy pojišťovnám i přes koronavirus dále rostou. Na pojistném vybraly 106,1 miliardy korun

Číst článek

Naopak nepříznivě se na celkové bilanci obchodu Česka s cizinou podepsal větší schodek obchodování s chemickými látkami, meziročně vzrostl o 1,8 miliardy korun. O 1,4 miliardy bylo i nižší aktivum bilance elektrických zařízení, uvedli statistici.

Přebytek zahraničního obchodu Česka se státy Evropské unie se v září meziročně zvýšil o 11,5 miliardy korun na 72,2 miliardy. Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 2,9 miliardy na 36,1 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme