Zahraniční obchod překvapil v březnu rekordním přebytkem 23 miliard korun

Česká ekonomika zatím hospodářské krizi nepodléhá tak, jak ekonomové dosud odhadovali. Dokazují to poslední čísla o vývoji zahraničního obchodu. Ten skončil v březnu rekordním přebytkem 23 miliard korun, meziročně zaznamenal přírůstek 14,1 miliardy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba automobilů

Výroba automobilů | Foto: Evropská komise

Jak Radiožurnálu řekla analytička Raiffaisenbank Helena Horská, nečekaně dobrý výsledek je důsledkem zavedení šrotovného v zahraničí, které umožnilo zvýšit výrobu v našich automobilkách.

"V České republice projevuje takzvaný teorém lokomotivy. Česká ekonomika se zapojila za lokomotivu jménem evropské šrotovné. Bohužel ale o české ekonomice můžeme také říci, že je černým pasažérem, jehož jízdné platí státy, které zavedly šrotovné," uvedla Horská.

Podle ní ale může za rekordní přebytek také klesající produkce ve většině průmyslových odvětví v Česku. "Zatímco vývoz z Česka v meziměsíčním srovnání vzrostl, tak dovoz dál klesá," upozornila Horská. Trvalé zvýšení zahraniční poptávky o české výrobky analytici očekávají až ve druhé polovině roku.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že vývoz v běžných cenách klesl v březnu o 6,3 procenta a dovoz o 13,5 procenta. U vývozu je to nejmenší meziroční pokles od září 2008, u dovozu od prosince loňského roku.

Přečtěte si také:
Pokles zahraničního obchodu pokračoval i v únoru
Zahraniční obchod skončil v prosinci se schodkem 12 miliard korun
Statistický úřad potvrdil prudký pokles českého zahraničního obchodu
Finanční krize v Česku - zvýšení nezaměstnanosti, propad zahraničního obchodu
ČSÚ: Zahraniční obchod skončil v srpnu s nejhorším letošním výsledkem
Zahraniční obchod za červen hlásí přebytek skoro 14 miliard korun

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme