Zahraniční obchod příjemně překvapil

Zahraniční obchod se po překvapivém zářijovém přebytku opět propadl do schodku. V říjnu činil 6,6 miliardy korun. Proti loňskému říjnu je ale výsledek zhruba o miliardu lepší. Ekonomové v průměru počítali se schodkem kolem sedmi miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Podle Jany Bondyové z Českého statistického úřadu se na schodku zatím neprojevily dovozy na vánoční trh. Skutečnost, že schodek je menší, než se očekávalo, prý způsobil menší dovoz ropy. "Objem ropy, který prošel celním řízením, byl nižší než v předchozích měsících. Letos se v říjnu přivezlo jenom 386 tisíc tun ropy."

Podle Vladimíra Pikory, analytika Volks Bank ekonomové registrují růst jak dovozů, tak i vývozů. "Projevuje se to zejména v rychlém vzrůstu exportu, který v říjnu vzrostl meziročně o 13,5 procenta. Ačkoli by se mohlo zdát, že se zahraniční obchod zhoršuje, protože v září byla bilance v přebytku, není tomu tak. Říjen patří tradičně k měsícům s nejvyššími deficity zahraničního obchodu. Obchodníci totiž zavážejí své sklady zbožím určeným na vánoční trh."

Markéta Kaclová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme