Zahraniční obchod skončil loni poprvé přebytkem

Česká republika loni poprvé v historii vyvezla více zboží, než dovezla. Náš zahraniční obchod skončil přebytkem skoro 42 miliard korun, zatímco o rok dříve měl deficit přes 26 miliard korun, oznámil dnes Český statistický úřad. Obchodu se rekordně dařilo i na konci roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Loni exportéři vyvezli zboží za 1,871 bilionu korun, což představuje meziroční nárůst o 8,6 procenta. Celkový dovoz činil 1,830 bilionu korun a byl meziročně o 4,6 procenta vyšší.

Podle hlavního ekonoma Reiffeisenbank Pavla Mertlíka táhne náš vývoz hlavně strojírenství. "Na prvém místě jsou to bezesporu exporty v rámci automobilového průmyslu a elektrotechniky. To jsou segmenty, které se dlouhodobě vyvíjejí nejrychleji v české ekonomice. Vedle toho ale například v letošním roce se velmi pozitivně vyvíjí i bilance služeb," uvedl Mertlík.

V prosinci obchodní bilance skončila schodkem 3,9 miliardy korun po listopadovém přebytku 1,7 miliardy korun. Konec roku bývá tradičně spojen s deficitem, protože před vánoci k nám vrcholí dovoz spotřebního zboží. Přesto byl loni výsledek o šest miliard lepší výsledek než před rokem. Podle ČSÚ jde o nejnižší prosincový deficit v historii České republiky.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban očekává, že letos budeme vyvážet opět víc. "Protože máme velmi konkurenceschopné výrobky, kdy špičková kvalita je v dobrém poměru s cenou, tak si myslím, že přebytek zahraničního obchodu se může pohybovat mezi 70 až 80 miliardami korun," odhadl ministr. Dodal, že na český vývoz mají pozitivní vliv i zahraniční investice.

Martin Hromádka, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme