Zahraniční obchod skončil v březnu přebytkem šesti miliard

Český zahraniční obchod opět vykázal vynikající výsledek. V březnu skončil s přebytkem 6 miliard korun. Je to nejlepší výsledek od března 1993. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy tak výsledek zahraničních obchodu ukazuje, že jak česká ekonomika, tak samotný export je ve velmi dobré kondici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

"Samozřejmě je potřeba se pozastavit nad tím, že dynamika vývozu-dovozu v tom březnovém měsíci trošku poklesla, my to dáváme do souvislosti s oslabením poptávky zejména v eurozóně a také se zpomalením vývoje ekonomik, jako jsou Spojené státy. Nicméně první čtvrtletí jednoznačně ukazuje, že zahraniční obchod může táhnout ekonomiku."

Ekonomové označují březnové výsledky zahraničního obchodu jako vynikající. "Obrovské zlepšení bilance bylo dáno hlavně zvýšením vývozu a poklesem dovozu. Daří se nám vyvážet hlavně stroje a dopravní prostředky. Obchod má velmi dobrou strukturu, protože vyvážíme zejména výrobky s vysokou přidanou hodnotou," řekla Radiožurnálu hlavní ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Okamžitě po zveřejnění výsledků Českým statistickým úřadem výrazně posílila česká měna. Koruna tak přidala deset haléřů k euru a dvacet k americkému dolaru.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme